Onderzoek kostprijsontwikkeling varkensvlees
ZOETERMEER - PVV en het ministerie van Landbouw laten de kostprijsontwikkeling van varkensvlees onderzoeken. Het gaat om vergelijkingen binnen en buiten de EU, maar ook om kostprijsverschillen tussen bedrijven in Nederland.
ZOETERMEER - PVV en het ministerie van Landbouw laten de kostprijsontwikkeling van varkensvlees onderzoeken. Het gaat om vergelijkingen binnen en buiten de EU, maar ook om kostprijsverschillen tussen bedrijven in Nederland.
Dit onderzoek is een vervolg op een eerdere studie naar de kostprijsontwikkeling.
In die studie is voor basisjaar 2004 een internationale vergelijking gemaakt van de kostprijzen, alsmede een doorkijk naar de kostprijsontwikkeling tot 2013.
Actualisering
Vanwege vele ontwikkelingen die van invloed zijn op de kostprijzen en de internationale concurrentiepositie, is besloten een actualisering uit te voeren.
Het vervolgonderzoek wordt, net als het eerdere onderzoek, uitgevoerd door het Landbouw-Ecomisch Instituut (LEI).
Ook binnen Nederland
Behalve de internationale vergelijking, zowel binnen als buiten de EU, en de toekomstige kostprijsontwikkeling, zal het LEI ook inzicht geven in de verschillen in kostprijs tussen de bedrijven in Nederland.
De resultaten zullen in september beschikbaar komen. Het onderzoek kost 30.000 euro. De helft hiervan wordt betaald door het PVV, de andere helft door LNV.
Lees ook:
Rundvleesban: Ook hogere prijs varkensvlees (4 februari 2008)
Prijs varkensvlees hoogste in 15 jaar (9 januari 2008)
Prijs varkensvlees in 2008 verder omhoog (23 november 2007)
Vion: 'Markt varkensvlees in gevaar' (27 augustus 2007)
Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkensvlees
Heeft u zich al ingeschreven voor ons vleescongres? Bekijk hier het programma en meld u aan!
Meer over
Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022
Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade
Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.
RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen
Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.