NVWA sluit tijdelijk slachterij Gosschalk

slachthuis varkens_pixabay

Foto: BlackRiv via Pixabay

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de slachthuiserkenning van slachterij Gosschalk geschorst. Dit betekent dat er voorlopig niet geslacht mag worden. De werkzaamheden van het bedrijf waarbij niet met levende dieren wordt gewerkt mogen wel doorgaan.  

Eind juni 2021 kwamen er via RTL Nieuws beelden naar buiten over misstanden in de slachterij in Epe. Het slachthuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van NVWA. De voedsel en warenautoriteit meldt in een nieuwsbericht dat ze "de afgelopen dagen nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn hebben geconstateerd. Deze zijn vastgesteld op basis van het toezicht ter plaatse en het ontvangen beeldmateriaal van Varkens in nood. Deze nieuwe feiten vormen, samen met het gevoel in de samenleving over het dierenleed dat op de getoonde beelden zichtbaar was, voor de NVWA aanleiding om het slachtproces voorlopig stil te leggen." Daarnaast trekt NVWA de getuigschriften van vakbekwaamheid van de medewerkers die een ernstige dierenwelzijnsovertredingen begaan in.

Maatregelen

Van Gosschalk verwacht NVWA dat het bedrijf een plan maakt om nieuwe misstanden te voorkomen. Op basis daarvan beslist NVWA of het dierenwelzijn weer gegarandeerd kan worden en het slachten kan worden hervat.

Toen de beelden van Varkens in Nood door RTL Nieuws werden vrijgegeven, kondigde Gosschalk op de website direct maatregelen en een onderzoek aan. Zo zijn de betrokken werknemers geschorst en worden peddels niet meer gebruikt. Ook wil het bedrijf verbeterde innovatieve systemen, zoals toezicht door Artificial Intelligence (AI), te implementeren. En tot slot wordt het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd en uitgebreid, en de monitoring van de beelden wordt verdubbeld.

Bron: NVWA

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meerderheidsbelang VanDrie Group in Gosschalk

Meerderheidsbelang VanDrie Group in Gosschalk

De VanDrie Group neemt een meederheidsbelang in Exportslachterij J. Gosschalk en Zn. B.V. Beide partijen maken bekend dat zij hiervoor een intentieverklaring hebben ondertekend. De familiebedrijven gaan deze afspraak verder uitwerken. Ook moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog goedkeuring verlenen.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.