NVWA: Kweekvlees eten mag nog niet

attachment-001_food-image-VLS13369I01

In Nederland mag kweekvlees nog niet geconsumeerd worden van de NVWA. De voedselautoriteit wil eerst de garantie hebben dat het vlees volkomen veilig is. De eerste pakketten van het kunstmatige vlees, bedoeld om te proeven in een restaurant, zijn inmiddels verzegeld. Dit meldt Nieuwsuur.

Koert van Mensvoort, creatief directeur van forum Next Nature Network, vindt dit zonde. Hij wil dat de minister de NVWA opdraagt de verzegeling op te heffen en de nieuwe voedingswaren versneld laat testen. Kweekvlees staat op het punt van een doorbraak, vindt hij. ‘Het alternatief wint aan populariteit, doordat steeds meer mensen zich bewust worden van de schadelijke effecten van vlees voor het milieu. Door de huidige vleesproductie komen er veel broeikasgassen vrij die bijdragen aan de klimaatverandering.’

Kamervragen

Van Mensvoort pleit voor Kamervragen. Die komen er nu, tot zijn genoegen. Hij begrijpt niet waarom de NVWA tegenwerkt. ‘Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie.’

[intermezzo:1]

Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is het niet zo simpel. ‘Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie’, reageert het ministerie. ‘Consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat het veilig is en dat ze er niet ziek van worden.’

Bron: Nieuwsuur

Lees in de tweede Industriespecial van Vleesmagazine, die 1 juni verschijnt, een interview met Dé van de Riet (COV). Hij zegt dat er onze vleessector veel minder CO2 produceert dan vaak wordt geschetst. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

button_voordeelabonnement-aanvragen
Lees ook
NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Migros Group, het grootste retailbedrijf van Zwitserland gaat investeren in de Israëlische kweekvleesproducent SuperMeat. Met deze samenwerking willen de bedrijven de productie en distributie van kweekvlees op commerciële schaal versnellen. Onderdeel van de overeenkomst is een investering van Migros in SuperMeat.

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

Afgelopen week was er sprake van tropische temperaturen in Nederland. Vanwege deze extreme weersomstandigheden zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra inspecteurs in om toezicht te houden op dierenwelzijn. In totaal ontving de NVWA van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen over dierenwelzijn.