NVWA inventariseert meldingen verdacht vlees

24 februari 2014 ANP Archief Vleesmagazine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA gaat volgende week inventariseren hoeveel afnemers van verdacht vlees van slachterij Van Hattem uit Dodewaard zich hebben gemeld.

Het slachthuis moest deze week alle kopers van de afgelopen 2 jaar aanschrijven dat zij het vlees uit de handel moeten halen, voor zover het nog niet is opgegeten. Het gaat in totaal om 28.000 ton vlees dat door Van Hattem teruggehaald moet worden. De slachterij zou mogelijk vlees van enkele tientallen paarden en pony's hebben verwerkt in rundvleesproducten.

Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees. De afnemers moeten zich ook melden bij de NVWA. Volgens een woordvoerster is tot vrijdagmorgen een aantal meldingen binnengekomen, maar ze wil nog niet zeggen hoeveel en uit welke landen.

Duitse ministerie


'We gaan kijken of alle door het slachthuis aangeschreven kopers zich hebben gemeld. Ook tellen we hoeveel vlees die afnemers van Van Hattem kochten. Veel producten zijn natuurlijk ondertussen geconsumeerd, maar uiteindelijk moet het plaatje kloppen', aldus de woordvoerster. De NVWA kan de voedselveiligheid van het verdachte vlees niet garanderen. De Dodewaardse slachterij moet ervoor zorgen dat het teruggeroepen vlees wordt vernietigd. Het Duitse ministerie van Landbouw maakte donderdag bekend dat ongeveer 19 ton vlees van Van Hattem in Duitsland afgezet zou zijn.

De NVWA zoekt vrijdag uit hoeveel vlees precies in Duitsland is aangetroffen. Het Dodewaardse bedrijf mag sinds dinsdag niet meer slachten totdat de bedrijfsvoering helemaal op orde is. Bij het bedrijf werken 70 mensen. De directie van het bedrijf zegt een faillissement te vrezen door de maatregelen van de NVWA.

Altijd op de hoogte blijven?