NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Schaap_pixabay

Foto: Pixabay

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Het Offerfeest vond in 2022 plaats van 9 tot en met 11 juli. In elk deelnemend slachthuis waren NVWA-dierenartsen en officiële assistenten aanwezig om toezicht te houden op het slachtproces. 44 slachthuizen hadden toestemming om te slachten tijdens het Offerfeest.

Dierenwelzijn en voedselveiligheid

“We zien dat de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid dit jaar goed zijn nageleefd”, zegt Inspecteur-generaal van de NVWA Gerard Bakker. “Dat komt mede door ons strenge toezicht in de slachthuizen. En steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat slachten buiten een erkend slachthuis niet kan. Onze mensen en de politie hebben in de aanloop naar het Offerfeest daar ook veel energie in gestoken. En natuurlijk waren onze inspecteurs samen met de politie tijdens het Offerfeest alert op signalen van misstanden. Die waren er gelukkig niet.”

Cijfers

Volgens de voorlopige cijfers zijn er dit jaar in Nederland bijna 33.000 dieren geslacht tijdens het Offerfeest. 10 procent minder dan vorig jaar, toen er 37.000 dieren werden geslacht. Evenals in 2021 werden er 43 procent van de schapen en geiten onbedwelmd geslacht. Bij runderen was het aandeel dit 64 procent (in 2021 59 procent).

Lees ook
NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier heeft de vijf nominaties voor de Liegebeestverkiezing van 2022 bekendgemaakt. Met deze verkiezing wil Wakker Dier misleidende uitspraken over dierenwelzijn aanpakken en bedrijven en consumenten scherp houden.