Nog geen deal tussen varkensboeren en Dijksma

26 augustus 2015 Vleesmagazine

Vertegenwoordigers van de Nederlandse varkenssector hebben woensdag geen deal kunnen bereiken met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over de crisis in de varkenssector. Dijksma meldde na afloop dat er over twee weken verder wordt gepraat over het gezond houden van de sector.

Dijksma is bereid te kijken naar de kosten van bijvoorbeeld keuringen, maar wil geen concessies doen op de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieuwetgeving. Volgens Dijksma moet onder ogen worden gezien dat er niet meer varkensboeren bij moeten komen in Europa, met nog meer varkens. Dat zou de opbrengsten verder verminderen.

Lage prijzen

De varkenssector staat de laatste tijd zwaar onder druk, onder meer door lage melk- en vleesprijzen en door veel regelgeving. Daardoor stijgen de productiekosten. De varkensboeren willen lastenverlichting en lagere kosten voor onder meer vleeskeuringen en exportkeuringen. Volgens de boeren legt de Nederlandse overheid hun kosten op die verder gaan dan de kosten als gevolg van Europese regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Altijd op de hoogte blijven?