nieuws

Rechtsgang te duur voor kleine bedrijven

Nieuws 152

Rechtsgang te duur voor kleine bedrijven
Illustraties: WODC

Veel kleine ondernemers zien bij een conflict af van een gang naar de rechter omdat ze dat te duur en tijdrovend vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat donderdag 17 oktober is verschenen.

Uit het rapport, dat onderzoekcentrum WODC schreef voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt dat voor kleine bedrijven het risico op een conflict met een klant, leverancier, werknemer of de overheid groot is. Ruim een derde van de onderzochte 1700 kleine bedrijven kreeg in één jaar te maken met één of meer conflicten.

Minister Dekker van Rechtsbescherming gaat kijken of er maatregelen nodig zijn om de rechtspraak toegankelijker te maken voor het midden- en kleinbedrijf.

MKB-Nederland eist maatregelen

Brancheorganisatie MKB-Nederland eist maatregelen. ‘De uitkomsten bevestigen voor een groot deel wat MKB-Nederland ook al lang constateert; de toegang tot het recht is voor kleinere bedrijven moeilijk, kostbaar en tijdrovend’, reageert de ondernemersorganisatie.

‘We horen niet voor niets van ondernemers dat ze de gang naar de rechter om die reden niet eens maken. En dat is een slechte zaak, want toegang tot de rechter is een fundamenteel recht, dat niet mag worden belemmerd door te hoge kosten.’

‘Moeite met de kosten’

Marieke Manders van het Amstelveense advocatenkantoor Mercator Legal, zegt in het Financieele Dagblad, dat hoge kosten ondernemers ontmoedigt. Het kantoor heeft al meer dan tien jaar een juridisch spreekuur voor mkb-ondernemers.  ‘Vooral eenmanszaken en vennootschappen onder firma hebben erg veel moeite met de kosten. Bij een eenvoudige zaak bij de kantonrechter ben je, alleen al aan advocaatkosten, €2.500 tot €3.500 kwijt. Bij vorderingen onder €5.000 raad ik ondernemers aan om heel goed na te denken of ze willen procederen.’

Verlaging griffierechten

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD), die moet zorgen voor een goed en toegankelijk rechtsbestel, werkt al aan de vereenvoudiging van de incassoprocedure bij de rechter. Ook wil hij dat iedereen die juridische hulp zoekt makkelijker advies kan krijgen.

Eén maatregel om de rechtstoegang te verbeteren heeft de minister in de zomer al aangekondigd: de griffierechten voor kleinere vorderingen – tussen de €500 en €5.000 – gaan omlaag. Die had de overheid in 2011 juist fors verhoogd, waardoor ondernemers niet meer naar de rechter stapten.

Sinds de kostenverhoging daalde het aantal dagvaardingen bij de kantonrechter met 40 procent. De verlaging van de griffiekosten moet het weer betaalbaar maken om bijvoorbeeld onbetaalde rekeningen via de rechter te innen.

Reageer op dit artikel