nieuws

‘Geen kipvleeswaren met keurmerk bij Aldi en Lidl’

Nieuws 182

Aldi en Lidl verkopen uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat meldt Wakker Dier op basis van een steekproef.

‘Geen kipvleeswaren met keurmerk bij Aldi en Lidl’

De steekproef werd gehouden bij de twaalf grootste supermarktketens. Hierbij is van het kipvleeswaren-assortiment onderzocht welk deel een keurmerk droeg. Daarbij is een vergelijking gemaakt tussen 2018 en 2019.

Aandeel steeg bij supermarkten

Gemiddeld steeg het aandeel kipvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk bij supermarkten van 17 naar 23 procent. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten krijgen.

Tussenkip

De vleeswaren van Aldi zijn volgens Wakker Dier afkomstig van plofkip. De supermarktketen zegt daarmee in 2020 te willen stoppen en stapt dan over op een soort tussenkip. Deze kip groeit wat minder snel dan de plofkip. De nieuwe soort voldoet echter niet aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk. Lidl is begin 2019 overgestapt op een tussenkip. Coop, Dirk en Plus hebben relatief het grootste aanbod van kipvleeswaren mét dierenwelzijnskeurmerk, meldt Wakker Dier.

Lees ook: FD: Effect vleesschandalen zeer tijdelijk

Reageer op dit artikel