nieuws

Eenpitters ontvangen nieuw btw-identificiatienummer

Nieuws 121

Eenpitters ontvangen nieuw btw-identificiatienummer

De Belastingdienst verstrekt vanaf 10 oktober btw-identificatienummers aan mensen met een eenmanszaak en zzp’ers. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020.

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal gaat het deze maand om circa 1,3 miljoen ondernemers. In het nieuwe btw-id is het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer niet langer verwerkt, waardoor de privacy beter kan worden beschermd.

Geldig vanaf 2020

Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat ondernemers op tijd voorbereidingen kunnen treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Uniek nummer

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Reageer op dit artikel