nieuws

BoerBurgerBoek bundelt 21 persoonlijke boerenverhalen

Nieuws 170

Waar komt mijn voedsel vandaan? Zorgen boeren wel goed voor hun dieren? Word je ziek van glyfosaat? Zitten er antibiotica in vlees en zuivel? Blijven kalveren bij de koe? Waarom lopen koeien ‘s winters niet buiten? Hoe worden onze bloemen geteeld? Wat is pulsvissen? Hoe lang zitten varkens in een vrachtwagen? Waarom zijn er bruine en witte eieren? Op deze vragen wordt een antwoord gegeven in het BoerBurgerBoek.

BoerBurgerBoek bundelt 21 persoonlijke boerenverhalen
De initiatiefnemers van de BoerBurgerBeweging.

De consumenten worden kritischer op het voedsel dat zij eten en willen weten wat er allemaal gebeurt voordat vlees, zuivel, eieren, groenten, fruit en vis in de winkel liggen. Daarom geven 21 boeren en tuinders en een Noordzeevisser antwoord  op al deze vragen en vertellen hun persoonlijke verhaal in het BoerBurgerBoek. Het is voor het eerst dat boerenverhalen over ons voedsel, op deze manier zijn gebundeld in een uniek boek.

Wereldvoedseldag

Het BoerBurgerBoek, samengesteld door de uit Deventer afkomstige Caroline van der Plas, wordt op 16 oktober tijdens Wereldvoedseldag gelanceerd tijdens een BoerBurgerBijeenkomst in Fooddock in Deventer. Schrijver, columnist, presentator én Deventenaar Özcan Akyol (Eus) neemt daar het eerste exemplaar in ontvangst.

Het BoerBurgerBoek bevat ook een ‘boerenwoordenboek’; het BoerBurgerBegrip. Dit is een begrippenlijst met boerenvakjargon. Termen zoals bijvoorbeeld ‘guste koe’, ‘berig’, of ‘celgetal’. Burgers weten vaak niet wat hiermee wordt bedoeld. Daarom zijn de ‘boerenwoorden’ vertaald in ‘gewone mensentaal’. Boeren kunnen het BoerBurgerBegrip gebruiken in hun communicatie met burgers.

@BoerBurgerTweet

De markante verhalen van de boeren zijn geselecteerd uit het social media platform @BoerBurgerTweet. Een initiatief dat in 2015 werd opgezet door agrarisch journalist en communicatiespecialist Caroline van der Plas en wat op Facebook en Twitter door tienduizenden mensen wordt gevolgd. Onder hen vele burgers en boeren, maar ook Kamerleden, ministers, staatssecretarissen en beleidsmakers volgen het sociale media-platform. Sinds 2015, vertelden al bijna 200 boer(inn)en, tuinders, vissers, veetransporteurs, loonwerkers, dierenartsen en voerfabrikanten via @BoerBurgerTweet hun verhaal over hun bedrijf, de keuzes die zij maken, de liefde voor dieren, de passie voor planten en de drive waarmee zij hun bedrijf voeren. Burgers kunnen via de sociale media-kanalen van @BoerBurgerTweet rechtstreeks vragen stellen en zo ontstaat er een dialoog tussen de voedselmakers en burgers.

BoerBurgerBeweging

Het BoerBurgerBoek maakt onderdeel uit van de officiële aftrap van de BoerBurgerBeweging; een politieke partij in oprichting, die boeren en tuinders een stem wil geven in Den Haag, maar zich ook nadrukkelijk richt op de stille meerderheid van burgers die de agrarische sector en het platteland een warm hart toedragen. De BoerBurgerBeweging wil in maart 2021 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en verwacht minimaal één zetel te kunnen halen. ‘De tijd voor een partij als deze is meer dan rijp. Het boerenprotest op 1 oktober in Den Haag en de steun voor de boeren vanuit de maatschappij, sterkt ons in die gedachte’, meent mede-initiatiefneemster van de BoerBurgerBeweging, Caroline van der Plas.

Reageer op dit artikel