nieuws

Vleesverbruik is volgens Wakker Dier gestegen

Nieuws 676

Vleesverbruik is volgens Wakker Dier gestegen
De Nederlandse consument eet sinds 9 jaar weer meer vlees. Foto: Ronald Hissink

Het vleesverbruik in Nederland is in 2018 voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon; ruim 50 procent meer dan het Voedingscentrum volgens Wakker Dier aanraadt.

De stijging is opvallend. Eerder dit jaar constateerde marktbureau IRI dat supermarkten minder vers vlees verkopen. Maar dit leidt niet tot een afname in de gehele consumptie, zo blijkt uit het Wageningse onderzoek.

Foodtrends

‘Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger’, merkt Hilhorst. ‘De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan en flexitarisme.  Plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. Het leek tijd voor de bietenbal’, zegt Hilhorst. ‘En dan deze stijging.’

De precieze oorzaken voor de stijging zijn niet bekend en mogelijk divers. Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. ‘Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt.’

Voedselomgeving

Ons consumptiepatroon wordt volgens Hilhorst bepaald door voedselvaardigheden, culturele betekenissen van voedsel en de voedselomgeving. ‘Dit laatste houdt in hoe eten wordt aangeboden en gepresenteerd, bijvoorbeeld in reclame. Supermarkten en restaurants kunnen dus consumenten beïnvloeden om meer of juist minder vlees te eten. Zij voeden ons op.’

Wakker Dier organiseert ieder jaar op 4 oktober ‘ Eet Geen Dierendag’. De organisatie vraagt bedrijven en cateraars om die dag het bedrijfsrestaurant vegetarisch in te richten.

Reageer op dit artikel