nieuws

Duitse politiek denkt na over vleestaks

Nieuws 496

Enkele prominente Duitse politici hebben zich uitgesproken voor een hogere btw op vlees- en vleesproducten. Grootste voorstanders van de regeling zijn de landbouwwoordvoerders van SPD en de Grünen.

Duitse politiek denkt na over vleestaks
Enkele prominente Duitse politici hebben zich uitgesproken voor een hogere btw op vlees- en vleesproducten. Foto: archief Vleesmagazine

Ook het CDU ziet echter wel iets in de plannen. De extra opbrengsten zouden in dierenwelzijn moeten worden geïnvesteerd.

Verbetering dierenwelzijn

Volgens Friedrich Ostendorf van de Grünen is het niet uit te leggen dat over vlees slechts 7 procent omzetbelasting wordt betaald, terwijl havermelk een opslag heeft van 19 procent. Volgens SPD is de heffing een mogelijkheid consumenten, vleesproducenten en de levensmiddelendetailhandel te laten bijdragen aan verbetering van het dierenwelzijn.

Boeren zien niets in plannen

CDU denkt dat de opbrengst goed gebruikt kan worden om Duitse boeren te helpen duurzamer te ondernemen. Duitse boeren zien vooralsnog echter niet veel in de plannen. De voorzitter van de Boerenbond zegt dat niet de fiscus, maar de boeren geholpen moeten worden. Hij vreest bovendien voor concurrentie vanuit landen waar minder strenge regels op het gebied van dierenwelzijn gelden.

Reageer op dit artikel