nieuws

Minister Schouten grijpt in bij NVWA

Nieuws 564

Minister Schouten grijpt in bij NVWA
Foto: ANP

Minister Schouten van onder meer Voedselveiligheid benoemt Peter Hennephof in de directieraad van voedselwaakhond NVWA. Ook komt er een tijdelijke, externe, commissie van deskundigen op het gebied van ICT, verandermanagement en toezicht.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen op basis van een brief aan de Tweede Kamer. Directe aanleiding voor het ingrijpen van de minister bij de NVWA is een mislukt, grootschalig ict-project. Eerder dit jaar trok de minister de stekker uit dit project, waarvoor oorspronkelijk €36 miljoen was uitgetrokken, waarna het budget moest worden verruimd naar €96 miljoen.

Roer moet om bij voedselwaakhond

Volgens de minister moet het roer om bij de voedselwaakhond. ‘Het gaat hierbij onder andere om deverbinding tussen beleid/hoofdkantoor NVWA en de uitvoeringspraktijk van de inspecteur in het veld, erkennen van verandermoeheid en ingesleten patronen en het vergroten van de operationele slagkracht’, zo schrijft zij in de brief.

Hennephof was eerder hoogste ambtenaar in Den Haag

Schouten benoemt Peter Hennephof tot tijdelijk lid van de directieraad van de NVWA om voortgang van de nieuwe aanpak te begeleiden. Hennephof was in het verleden de hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag en vervulde hoge functies bij de Dienst Justitiële inrichtingen en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De externe commissie moet zowel de directie van de NVWA als de minister gaan adviseren en omvat deskundigen op het gebied van ict, verandermanagement en toezicht.

Meer politieke invloed op jaarplanning NVWA

De minister trekt negen maanden uit voor de veranderingen, een periode die eindigt in december 2019. Daarbij wordt ook het takenpakket van de voedselwaakhond onder de loep genomen. Daarbij moeten politieke keuzes een belangrijkere rol krijgen in de jaarplanning. De NVWA ontstond in het recente verleden door een fusie van een aantal inspectiediensten vanuit de overheid. Sindsdien komt de organisatie regelmatig negatief in het nieuws.

Reageer op dit artikel