nieuws

Lonen werknemers stijgen hardst sinds crisis in 2008

Nieuws 109

De lonen van werknemers lopen momenteel het hardst op sinds de financiële crisis in 2008. Dat valt op te maken uit de cijfers van de werkgeversvereniging AWVN op basis van de recent afgesloten cao’s. Werkgevers verwachten dat deze trend de komende tijd nog aanhoudt.

Lonen werknemers stijgen hardst sinds crisis in 2008
De wat zwakkere economische situatie in Nederland heeft pas over één tot anderhalf jaar effect op de lonen. Foto: VLM

De lonen van werknemers lopen momenteel het hardst op sinds de financiële crisis in 2008. Dat valt op te maken uit de cijfers van de werkgeversvereniging AWVN op basis van de recent afgesloten cao’s.

Lonen gemiddeld 3,13 procent hoger

In de cao’s die deze maand zijn afgesloten, stijgen de lonen gemiddeld met 3,13 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Woordvoerder van AWVN Jannes van der Velde verwacht dat de loonstijgingen voorlopig op het huidige niveau blijven.

De lonen stijgen het hardst bij de overheid, de voedingsindustrie, de zorg, de chemie en de metaalsector. Werknemers in de landbouw gaan er in doorsnee het minst op vooruit. Werkgevers verwachten dat deze trend de komende tijd nog aanhoudt.

Cao Slagersbedrijf

In de nieuwe Cao voor het Slagersbedrijf die in april 2019 is overeengekomen zijn de loonstijgingen lager, met een loonsverhoging van 2,5% per 1 maart 2019. Aanvankelijk was de looneis van CNV Vakmensen 4% en van de FNV zelfs 5% per 1 januari 2019.

‘Effect verlaging volgt pas later’

De wat zwakkere economische situatie in Nederland heeft volgens Jannes van der Velde pas over één tot anderhalf jaar effect. ‘Er zit een behoorlijk aantal maanden tussen voordat we lagere loonafspraken zien.’

Hij verwijst naar de loonstijgingen tijdens de crisis die opliepen tot november 2008 en pas structureel daalden tegen het eind van 2009.

Reageer op dit artikel