nieuws

Fins bedrijf maakt vleesvervanger van CO2

Nieuws 265

De start-up Solar Foods in Finland is erin geslaagd om een eiwitproduct te maken van CO2 uit de lucht. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in één klap, want deze vleesvervanger heeft de potentie om zowel de problemen van de intensieve veehouderij aan te pakken als de CO2-uitstoot.

Fins bedrijf maakt vleesvervanger van CO2

Dat meldt het online-platform Hetkanwel.nl. Volgens de site verwacht Solar Foods dat Solein, zoals de vleesvervanger heet, in 2021 in de schappen van de supermarkt ligt. Solein komt in eerste instantie waarschijnlijk in vloeibare vorm op de markt. Te denken valt daarbij aan shakes, smoothies of yoghurt.

Honderd keer klimaatvriendelijker

Bron: Solar Foods

Volgens het bedrijf Solar Foods is hun product honderd keer klimaatvriendelijker dan andere dierlijke of plantaardige eiwitproducten. ‘Zo is er voor de productie van rundvlees 1.550 keer zoveel water nodig als voor de productie van dezelfde hoeveelheid Solein’, meldt het.

Daarnaast claimt het bedrijf dat de productie van Solein tien keer efficiënter is dan de productie van soja, als het gaat om de opbrengst van eiwitten per hectare, omdat Solein in een laboratorium wordt gemaakt.

Productieproces lijkt op fermentatie bierbrouwen

Hetkanwel.nl legt uit hoe de productie tot stand komt. Solar Foods mengt watermoleculen met voedingsstoffen als kalium en natrium en geeft dit vervolgens – samen met koolstof – aan microben. De microben produceren op hun beurt weer een poederachtige substantie, die voor de helft uit eiwitten bestaat. Het productieproces lijkt een beetje fermentatieprocessen zoals bij het brouwen van bier worden gebruikt.

De smaak van tarwemeel

De poederachtige substantie vol eiwitten lijkt qua smaak een beetje op dat van tarwemeel. Het kan als ingrediënt gebruikt worden in levensmiddelen als yoghurt, maar ook in brood, pasta en plantaardige vleesvervangers. Ook is het toepasbaar in een 3D-voedselprinter.

Solar Foods wil in 2022 al 2 miljard maaltijden per jaar produceren. Daarmee wordt het mogelijk een geduchte concurrent van kweekvlees, dat ook over ongeveer twee jaar in de schappen van de supermarkt moet liggen.

Reageer op dit artikel