nieuws

Slager Hoekstra jubileert met oude guldenbiljetten

Nieuws 348

Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden bestaat 25 jaar. In het weekend van 15 en 16 juni viert de slagerij dat met prijzen van een kwart eeuw geleden, met acceptatie van oud geld.

Slager Hoekstra jubileert met oude guldenbiljetten
Eigenaar Johannes Hoekstra. Foto: archief Vleesmagazine

De Snip, de Vuurtoren, de Zonnebloem, Frans Hals…. De meier, het geeltje, joetje, bankje, rooie rug… Wie thuis nog oude guldenbiljetten heeft liggen, kan er in het weekend van 15 en 16 juni mee betalen bij Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden, zo meldt de slager. De slagerij bestaat dan namelijk 25 jaar.

Even weer wettig betaalmiddel

De biljetten zijn al jaren geen geldig betaalmiddel meer, ‘maar bij ons dus wel’, zegt slager Johannes Hoekstra. ‘Dat was 25 jaar geleden ook het geval. We rekenen de officiële koers. 1 gulden is bij ons 45 eurocent waard.’
De slager zal de biljetten zelf ook weer inleeren. ‘De meeste oude guldenbiljetten kun je uiterlijk dertig jaar na invoering van de euro, op 1 januari 2002, nog omwisselen bij de Nederlandsche Bank. Dus tot 1 januari 2032. Denk aan het briefje van 1.000 met Espinoza of de Kievit erop, de Vuurtoren van 250 gulden, de Snip of de Uil van 100 gulden, de Zonnebloem van 50 gulden, het briefje van 10 gulden met Frans Hals of die met de IJsvogel.’

Ook interessant

Geeltje

Het ‘geeltje’, het briefje van 25 gulden met de afbeelding van Jan Pietersz. Sweelinck en de briefjes van 5 gulden met Vondel I en Vondel II moeten voor 2025 ingeleverd worden, weet Hoekstra. ‘Die nemen wij dus ook in.’ De honderdjes met zeeheld De Ruyter erop doen niet mee in de actie. ‘Die zijn misschien voor een verzamelaar nog interessant, maar wij kunnen er niets mee bij de bank omdat die biljetten al in 1986 vervangen zijn door biljetten met de Snip. En later met de Steenuil er op.’

Nog 25 miljoen oude biljetten zoek

Slager Hoekstra verwacht dat veel mensen hun oude biljetten gaan inleveren. ‘De Nederlandsche Bank schat dat er op dit moment nog 25 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten. Er zullen genoeg Leeuwarders zijn die nog wat briefjes hebben liggen en er niets mee doen.

De guldenbiljetten zijn leuk als ‘collectors item’ maar niet veel waard’, zegt de slager. ‘Misschien wel als je een ongecirculeerd briefje hebt, geld dat gloednieuw is, zonder vouwen of scheurtjes, of echt een heel oud biljet met een bepaald serienummer, maar verder niet. Of straks na 2032, als verzamelobject, maar spectaculair zullen die bedragen niet zijn. Bij mij krijg je de waarde, omgerekend in euro’s terug, bij aanschaf van vleesproducten in de winkel.

Geen munten

Nederlandse munten, zoals guldens en kwartjes, kunnen niet bij de slager worden ingewisseld, want die kunnen sinds 2006 ook niet meer naar de Nederlandsche Bank. ‘Die zijn wel interessant voor verzamelaars, die gebruiken ze voor oude automaten.’

Reageer op dit artikel