nieuws

KNS flink teleurgesteld in slagers die sulfiet toevoegen

Nieuws 772

De NVWA heeft bij de helft van de 42 geïnspecteerde vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) sulfiet aangetroffen in vlees. De KNS is enorm teleurgesteld in slagers die dit toepassen: ‘Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet.’ De slagers zijn door de NVWA beboet.

KNS flink teleurgesteld in slagers die sulfiet toevoegen
Sulfiet is niet toegestaan als toevoeging op vlees, om dat bijvoorbeeld rood te kleuren. Foto: NVWA

De Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) waarschuwt slagers sulfiet als toevoeging te gebruiken. ‘Het mag niet, dat is de wet. Slagers weten dat, vorig jaar vonden deze overtredingen ook plaats’, aldus Marjan Lemsom, directeur van de KNS.

Enorm teleurgesteld

Op haar site legt de organisatie nog eens uit waar slagers op moeten letten: ‘De KNS is enorm teleurgesteld over dit resultaat en roept slagers die sulfiet toevoegen aan vlees en vleesbereidingen hier per direct mee te stoppen. Deze bedrijven brengen de hele branche in diskrediet. De NVWA geeft aan door te gaan met controles op sulfiet.’

Overleg met leveranciers

Ook geeft Lemsom aan in contact te willen treden met de leveranciers van sulfiet, om te overleggen of de voorlichting aan slagers ook vanuit die hoek helderder kan.

Wat doet sulfiet?

Sulfiet kleurt het vlees rood, maar mag volgens de additievenwetgeving niet aan vlees worden toegevoegd. Het is een stof die bijvoorbeeld gebruikt wordt om bijvoorbeeld aardappels en champignons wit te kleuren en die van nature ook in diverse voedingsmiddelen voorkomt, zoals wijn en uien. Maar als additief mag het niet worden toegepast.

Lemsom: ‘We weten niet of onze leden het gebruiken. En we weten ook niet in welke hoeveelheid het wordt gebruikt, maar als toevoeging op vlees mag het niet. Het kan soms via een ander product wel in vlees terechtkomen, als je Bretons gehakt maakt bijvoorbeeld. Over de toegestane hoeveelheid zijn duidelijke richtlijnen.’

Lees daar hier meer over

Sulfiet is allergeen

Sulfiet is één van de 14 allergenen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moeten worden vermeld als ze aan een levensmiddel zijn toegevoegd (bij meer dan 10 mg per 100 gram). Ook bij de verkoop van onverpakte levensmiddelen (bijvoorbeeld via de toonbank), moet de consument deze informatie krijgen.

Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. Consumenten die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen milde, maar ook heftige reacties zoals hartkloppingen en huiduitslag krijgen als zij levensmiddelen met toegevoegd sulfiet eten.

Inspectieresultaten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde een risicogerichte controle uit bij 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) op het gebruik van sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen.

De NVWA selecteerde de slagerijen op basis van afnemerslijsten die zij opvroeg bij bedrijven die het additief sulfiet verhandelen. 6 Slagers gaven al direct bij de inspectie toe dat zij sulfiet gebruikten.

In totaal 134 monsters

De NVWA nam per bedrijf 1 of meer monsters die zijn geanalyseerd in het NVWA-laboratorium. Bij de 42 bedrijven zijn in totaal 134 monsters genomen van rundergehakt en gehaktachtige vleesbereidingen. In 52 van de genomen monsters, afkomstig van 21 afzonderlijke bedrijven, is de aanwezigheid van sulfiet aangetoond. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Ook in 2018 bleek al bij een soortgelijke gerichte actie dat 13 van de 21 slagerijen het verboden sulfiet gebruikten in vlees. Ook toen betrof het een gerichte controle bij slagerijen die sulfiet hadden aangekocht.

Maatregelen

Alle bedrijven die sulfiet in vlees gebruikten hebben een bestuurlijke boete gekregen, zowel voor het illegaal gebruik van sulfiet als voor het niet vermelden van een allergene stof. Het vlees waarvan bij de inspectie al duidelijk werd dat er sulfiet aan was toegevoegd, is direct uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct worden gebruikt.

De NVWA roept de branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om haar leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet.

Reageer op dit artikel