nieuws

Importeurs specerijen houden zich goed aan eisen

Nieuws 126

Het merenddeel van de importeurs van specerijen voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWS. Bij twee importeurs heeft de NVWA verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd.

Importeurs specerijen houden zich goed aan eisen
Beeld: Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde vanaf juli 2017 tot en met juni 2018 of importeurs van specerijen zich aan de regels houden voor voedselveiligheid. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt.

Verbeterpunten

95% van de onderzochte importeurs van specerijen voldeed aan de eisen voor wat betreft voedselveiligheid. Voor twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd. De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Gevarenidentificatie

In voorgaande jaren is gebleken dat importeurs niet altijd op de hoogte zijn van geldende wetgeving. Gevarenidentificatie en meldplicht zijn onderwerpen waar eerder tekortkomingen werden geconstateerd.

Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden. Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico’s aanwezig zijn.

Inspectieresultaten openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de inspectieresultaten openbaar via de website NVWA inspectieresultaten. Zo wil de NVWA de transparantie binnen de voedselproductieketen bevorderen, het consumentenvertrouwen in het handelen van de overheid vergroten en naleving van de regelgeving omtrent voedselveiligheid verhogen. De NVWA-inspecteur controleert bedrijven in de voedselproductieketens op het bewaken van hygiëne en inrichting, procesbeheersing en traceren en melden van risico’s.

Reageer op dit artikel