nieuws

Gulden-actie jubilerende slager krijgt toch happy end

Nieuws 568

Slager Johannes Hoekstra uit Leeuwarden liet klanten onlangs met guldens betalen omdat zijn bedrijf 25 jaar bestond. Hij haalde duizenden guldens op, maar de actie dreigde een fiasco te worden omdat de Nederlandsche Bank het oude geld niet accepteerde. Gelukkig voor de slager bracht een klant oplossing.

Gulden-actie jubilerende slager krijgt toch happy end
Johannes Hoekstra houdt het vanaf nu het liefst bij pinnen. Foto: Hoekstra

‘Eind goed, al goed’, lacht Johannes Hoekstra vanachter z’n toonbank. De slager kan weer opgelucht adem halen. Vanwege het 25-jarig bestaan van Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden konden mensen met oude guldenbiljetten betalen. Net als 25 jaar terug. De actie was een groot succes. Klanten kwamen van heinde en verre, ze zaten soms meer dan twee uur in de auto, de kratten vlees stonden tot aan het plafond en tussen de bedrijven door moest er zelfs nog een halve koe aangesleept worden om de voorraad weer aan te vullen.

7.000 gulden omzet

Hoekstra draaide een omzet van ruim 7.000 gulden. De kassa puilde uit met dikke stapels guldenbiljetten. Juutjes, geeltjes, zonnebloemen, snippen, vuurtorens… Maar toen kwam het telefoontje van de Nederlandsche Bank met de mededeling dat bedrijven de guldenbiljetten niet mogen inleveren. Een strop dreigde, de slager zat met het oude geld in z’n maag en nog erger: een verlies van zo’n 3000 euro. Inmiddels is het probleem opgelost.

‘Ik heb een paar honderd mails en telefoontjes gekregen’, zegt Hoekstra. ‘Ook facebook stond vol met goed bedoelde ideeën, maar uiteindelijk heeft een klant van mij de guldenbiljetten gekocht. Voor een goede prijs, gewoon de omgerekende waarde in euro’s. Voor hem geen probleem. Hij komt er wel vanaf. Particulieren mogen het geld bij de bank inleveren, bedrijven niet.’

‘Het zal me worst zijn’

Wat de klant met de biljetten gaat doen, weet Hoekstra niet. ‘Dat zal me ook worst zijn. Ik ben blij dat ik die poen kwijt ben. De actie was een groot succes, daar praten mensen 25 jaar later nog over, maar de nasleep zorgde voor de nodige stress. Nu kan ik weer gewoon aan het werk. Echt geld verdienen’, lacht Johannes.

‘Maar oud geld inleveren, dat is voorbij. ‘Sterker nog, ik heb het liefst dat de klant elektronisch betaalt. Voorlopig ben ik wel klaar met dat papiergeld. Pinnen? Ja graag!’

 

Reageer op dit artikel