nieuws

Commerciële crowdfunding drijft ondernemers in het nauw

Nieuws 147

Tientallen bedrijven die crowdfunding ontvingen van commerciële platforms in de vorm van een lening, gingen kort daarna failliet. Ondernemers kwamen in het nauw door de hoge kosten en aflossing van hun lening.

Commerciële crowdfunding drijft ondernemers in het nauw
Afbeelding: Flickr

Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico met dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer, meldt de NOS op haar site.

Woekerrentes

Volgens Trouw zijn de commerciële platformen, zoals het van oorsprong Britse bedrijf Funding Circle, ouderwetse kredietverstrekkers ‘die van ondernemers woekerrentes vragen van 15 tot 20 procent. Zonder AFM-toezicht’.

Crowdfunding-leningen

Platforms voor crowdfunding, waarbij partijen of burgers geld bijeenbrengen voor een bepaald doel, zijn sterk gegroeid de afgelopen jaren. Deze commerciële platforms géven het geld echter niet, maar lenen het uit.

Funding Circle noemt zichzelf het grootste crowdfundingplatform van Nederland. Hun leningen worden gefinancierd door ‘duizenden organisaties, bedrijven en particulieren die hun geld aan Nederlandse ondernemingen willen uitlenen’.

Nauwelijks toezicht

Er is nauwelijks toezicht op deze manier van crowdfunding: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft zelfs de meeste platforms een ontheffing in plaats van een vergunning gegeven, zegt de krant.

43.000 euro rente

Volgens Trouw zijn het vaak kleine bedrijfjes die de hulp inschakelen van de commerciële crowdfunders. Zij hebben te weinig omzet om de maandelijks aflossingen te betalen of willen het geld gebruiken om andere schulden af te betalen.

Bij Funding Circle betalen de ondernemers dan 20 procent rente. Bij een vierjarige lening van €50.000 betekent dit 43.000 euro aan rente en toeslagen. Daarnaast moeten de ondernemers met hun eigen privévermogen of dat van familie garant staan voor de lening.

Om die reden gingen de bedrijven al kort na de lening failliet. ‘Sommigen bedrijven verkeerden al in grote problemen toen ze hun lening kregen’, aldus Trouw, die de faillissementsverslagen bekeek.

Reageer op dit artikel