nieuws

Gemeente Amsterdam maakt vlees tot uitzondering

Nieuws 391

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden per 1 januari 2020 vegetarisch. Amsterdam doet vlees en vis niet volledig in de ban, maar maakt ze tot een uitzondering. Vleeseters moeten nadrukkelijk aangeven wat hun wensen zijn.

Gemeente Amsterdam maakt vlees tot uitzondering

De vraag bij officiële recepties, borrels en vergaderlunches in de gemeente Amsterdam is per januari 2020 niet langer of er ook vegetariërs zijn, maar: zijn er soms vleeseters?

De vegetarische catering is een wens van het huidige college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad stemt hier waarschijnlijk mee in. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven.

Milieu en gezondheid

De Amsterdamse Partij voor de Dieren heeft het initiatief tot vegetarische catering genomen. ‘Uit onderzoek is gebleken dat vlees en zuivelproducten een grotere impact hebben op het milieu’, aldus de partij. Ook denkt zij dat er gezondheidswinst worden behaald, bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten’, aldus de PvdD.

Eerste gemeente

Amsterdam wordt de eerste gemeente in Nederland die niet meer automatisch vlees en vis aanbiedt. In november 2018 nam het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ditzelfde initiatief. Ook op het ministerie moeten vleeseters voortaan hun voorkeur opgeven.

Het college neemt het voorstel van de Partij voor de Dieren niet helemaal over: helemaal zonder dierlijke vetten – veganistisch, dus ook geen zuivel – wordt nog niet beoogd.

Duitsland ging voor

In Duitsland besloot de minister van milieu eind 2018 dat er tijdens alle officiële gelegenheden van de regering vegetarisch gedineerd zal worden. ‘We willen een goed voorbeeld geven’, verklaarde Barbara Hendricks (SPD) destijds. ‘Dit is goed in de strijd tegen klimaatverandering, dit is beter voor het milieu dan vlees en vis eten.’

De producten daar moeten bij voorkeur ook biologisch, passend bij het huidige seizoen, lokaal en/of fairtrade zijn.

Reageer op dit artikel