nieuws

Eigenaar ‘toeristische’ viswinkel: allemaal verkopen ze wel een warm saucijzenbroodje

Nieuws 279

Viswinkel The Seafood Shop in de Leidsestraat in Amsterdam sluit de deuren na een lange strijd met de gemeente. Het aanbod in de zaak is te toeristisch, vindt de gemeente, die in een bepaalde cirkel in het centrum een verbod heeft ingesteld op winkels die eten verkopen voor snelle consumptie. Dat moet de monocultuur van typische toeristenwinkels een halt toeroepen.

Eigenaar ‘toeristische’ viswinkel: allemaal verkopen ze wel een warm saucijzenbroodje
De Visscher en zijn kinderen in de The Seafood Shop. Foto: fb

Het veranderde gemeentebeleid in de hoofdstad heeft volgens eigenaar Fons de Visscher (58) van viswinkel The Seafood Shop gevolgen voor iedere verszaak die eten verkoopt dat ter plekke genuttigd kan worden. ‘Geen enkele nieuwe viswinkel, bakker, slager of groenteboer kan in het centrum zijn huur betalen als hij zich moet beperken tot uitsluitend eten voor thuis, wat de gemeente wil. Allemaal verkopen ze wel een warm saucijzenbroodje, sapje, broodje gezond of een haring’, zegt De Visscher.

Onder anderen Cees Holtkamp, oud-eigenaar van Patisserie Holtkamp aan de Vijzelgracht, deelt het relaas van de De Visscher op facebook.

In de vleessector vindt demoslager Gertjan Kiers er het zijne van.  Ook hij deelt het verhaal van De Visscher op facebook.

Klanten beginnen crowdfunding

Inmiddels zijn klanten op facebook een crowdfundingsactie begonnen om de eigenaar te steunen in mogelijke proceskosten, mocht De Visscher toch nog de strijd met de gemeente willen aangaan. Die kans is klein.

Op facebook doet de ondernemer het verloop van zijn strijd met de gemeente uit de doeken, waarbij hij ook uitlegt waarom hij niet verder procedeert. ‘Vorig jaar dienden wij bezwaar in tegen de sluiting van onze winkel The Seafood Shop. Inmiddels is het antwoord daarop binnen en blijft de gemeente van mening dat wij moeten sluiten. Technisch gezien zegt het gemeentebestuur: je mag wel een viswinkel hebben maar geen eten voor directe consumptie verkopen.’

Dat is een wassen neus volgens De Visscher, ‘want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten.’

‘Eerste viswinkel waar je geen harinkje mag eten’

De gemeente is van mening dat de winkel een verkapt fastfoodrestaurant is, omdat er eten voor directe consumptie wordt verstrekt. De Visscher: ‘Dat is opmerkelijk want dat zou betekenen dat alle viswinkels in Amsterdam een fastfoodrestaurant zijn en daar wordt niet tegen opgetreden. Opvallend is dat de gemeente in eerste instantie nog eiste dat wij niet ‘in hoofdzaak’ eten voor directe consumptie mochten verkopen. Nu wordt plotseling geëist dat wij moeten stoppen met álle verkoop voor directe consumptie. Wij zouden daarmee de eerste viswinkel van Nederland zijn waar je geen harinkje mag eten! Dat is voor ons onacceptabel en daarom hebben we besloten onze mooie viswinkel te sluiten.’

Bestaande zaken sterven uit

De ondernemer, die met zijn kinderen ook drie visrestaurants runt in Amsterdam, stelt dat er geen nieuwe speciaalzaken meer zullen bijkomen in de binnenstad als gevolg van dit beleid. Daardoor zal de monocultuur zelfs kunnen toenemen. ‘De bestaande zaken kunnen alleen nog uitsterven en feitelijk zet het gemeentebestuur daarmee een streep door alle versbranches. Ironisch genoeg heet het nieuwe beleid ook nog Bevordering winkeldiversiteit binnenstad.’

De gemeente heeft dit beleid opgepakt om kortgezegd ‘Nutellawinkels tegen te gaan’, aldus De Visscher. Die verkopen hun wafels voor directe consumptie, wat zou bijdragen aan de verloedering van de stad. ‘De gemeente geeft aan wel degelijk sympathiek tegenover onze viswinkel te staan, alleen vrezen ze een stroom van ongewenste winkels indien ze ons toestaan. Wij zijn dus collateral damage. Met andere woorden: bijvangst. En dat nemen ze op de koop toe.’

Terug naar eerste viswinkel

De visboer opende 35 jaar geleden zijn eerste viswinkel in het Brabantse Helmond. In 2012 opende hij The Seafood Bar in Amsterdam en inmiddels zijn er drie vestigingen in de stad.
Zijn kinderen leiden de restaurants en De Visscher kreeg weer zin om te werken in een ‘normale viswinkel’. In oktober 2017 opende hij The Seafood Shop. “Weer lekker haring schoonmaken en vis fileren in plaats van tot diep in de nacht het restaurant schoonmaken. Het assortiment is precies hetzelfde als in mijn eerste viswinkel.’

Op 6 oktober 2017 – zes weken later – kwam de gemeente met een regel naar buiten waardoor onze geplande viswinkel niet meer aan de regelgeving zou voldoen: winkels mochten ineens niet in hoofdzaak eten voor directe consumptie meer verkopen. Wij konden niet meer terug en openden enkele weken later.’

De ondernemer denkt na over de afwikkeling. ‘Waarschijnlijk gaat het personeel over naar de restaurants. Leveranciers, de bank, belasting zullen netjes afbetaald worden en daarna heffen we de BV op.’

Reageer op dit artikel