nieuws

‘Nederlands varkensvlees net zo duurzaam als vleesvervanger’

Nieuws 1576

Vlees van Nederlandse varkenshouders is net zo duurzaam als de plantaardige vleesvervanger Tofu. Met dat nieuws komen ZLTO en Vion. Beide organisaties onderzochten de carbon footprint van meerdere Nederlandse varkenshouders. Deze veehouders produceren vlees voor de Nederlandse supermarkten. Ze doen dat volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Nederlandse veehouders hanteren daarnaast nog richtlijnen voor een duurzamere veehouderij.

‘Nederlands varkensvlees net zo duurzaam als vleesvervanger’
Foto: Henk Riswick

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlands varkensvlees véél duurzamer is dan het mondiale gemiddelde waarmee doorgaans wordt gerekend. De lage CO2-footprint is volgens de organisaties te danken aan de milieu-investeringen die zowel Nederlandse varkenshouders, voerproducenten, slachterijen als supermarkten de afgelopen jaren hebben gedaan. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse varkenshouders en voerproducenten zeer efficiënt werken.

Er zijn ook verbeterpunten

Hoewel Vion en ZLTO positief gestemd zijn over de resultaten van hun onderzoek, benoemen ze ook verbeterpunten. Er is nog een behoorlijke variatie tussen varkenshouderijen als het gaat om hun CO2 footprint. ‘Door gebruik te maken van nieuwe technieken voor duurzame opvang en verwerking van mest en door te leren van elkaars ervaringen kan de CO2 footprint van Nederlands varkensvlees nog verder omlaag. Vion en ZLTO hebben het plan om te werken aan een grotere transparantie en aan een nog groter inzicht in de CO2 footprint binnen de sector’, schrijven de organisaties.

Reageer op dit artikel