nieuws

Iers rundvlees in de hoofdrol bij voorproefje St. Patrick’s Day

Nieuws 660

Steeds meer Ierse producten, waaronder rundvlees, vinden hun weg naar de Nederlandse consument. Vorig jaar steeg de export naar Nederland met 10 procent naar 968 miljoen euro. De Ierse ambassadeur Kelly is zeer te spreken over de groeiende agrifoodexport. Dat zei hij dinsdag 12 maart tijdens een lunch in het InterContinental Amstel hotel.

Iers rundvlees in de hoofdrol bij voorproefje St. Patrick’s Day
Vlnr: Gerrit Greveling, Ierse ambassadeur Kevin Kelly, Jan Klein, Roisin O'Sullivan, Roger Rassin, Alain Alders.

Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor de Ieren. ‘Nederlanders en Ieren zijn goede businesspartners. Wij staan vergelijkbaar in het leven. Wij zijn beiden altijd oplossingsgericht.’

Dat zei de Ierse ambassadeur Kevin Kelly tijdens een bijeenkomst in het InterContinental Amstel hotel. Hier werd alvast een voorproefje gehouden van St. Patrick’s Day, hét feest van alle Ieren wereldwijd, dat officieel zondag 17 maart wordt gevierd. Kelly was in het gezelschap van executive chef Rogér Rassin en enkele Nederlandse chefs van de Chefs’ Irish Beef Club. Uiteraard was er een hoofdrol voor Iers rundvlees.

Rundvlees van koeien uit de wei

Rundvlees is voor Nederlanders het belangrijkste en meest herkenbare Ierse product – de exportwaarde ervan betrof 200 miljoen euro in 2018. Iers rundvlees is afkomstig van zo’n 50.000 kleinschalige boerenbedrijven. Deze familiebedrijven, die van generatie op generatie gaan, laten hun koeien het grootste deel van het jaar buiten grazen. 75 procent van hen doet dat minimaal 8 maanden.

‘Koeien in de wei houden is in ons landschap van overvloedig grasland en ons vochtige klimaat een traditie die eeuwen teruggaat, maar wel met zijn tijd is meegegaan’, verduidelijkte Roisin O’Sullivan, vertegenwoordiger van Bord Bia, de Irish Food Board. ‘De boeren produceren volgens de hoge standaard van ons SBLAS-kwaliteitsborgingsysteem. De pijlers van het SBLAS-systeem zijn dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming, traceerbaarheid, voedselveiligheid en duurzaamheid.’

Groeiend aanbod Ierse producten

Op Ierlands graslanden grazen ook het grootste deel van het jaar melkkoeien, die aan de basis van een hoogwaardige zuivelindustrie staan. Steeds meer boerenkazen, yoghurts en sinds kort de bekende Kerrygold-boter zijn verkrijgbaar in Nederlandse speciaalzaken en supermarkten.

Ierse whiskey is wereldwijd de snelst groeiende sterke dranksoort. Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor zowel het bekende Jameson als Teeling, een nieuwe whiskeydistilleerderij uit Dublin. En net zoals in Nederland laat de Ierse bier- en ciderbranche veel innovaties zien. De makers van het wereldberoemde Guinness lanceerden recent Guinness Nitro IPA, een hoppig bier met Guinness-gist.

Rogér Rassin, lid van de Chefs' Irish Beef Club, gaf in zijn keuken enkele bereidingstips en -tricks aan de aanwezigen in het Amstel hotel.

Rogér Rassin, lid van de Chefs’ Irish Beef Club, gaf in zijn keuken enkele bereidingstips en -tricks aan de aanwezigen in het Amstel hotel.

Stoofvlees niet koken

Rundvlees uit Ierland is een kwaliteitsproduct. Om dit vlees ook thuis in de keuken goed te kunnen bereiden, gaf Rogér Rassin – lid van de Chefs’ Irish Beef Club – in zijn keuken enkele bereidingstips en -tricks aan de aanwezigen in het Amstel hotel. Zo benadrukte hij stoofvlees vooral niet te koken, maar op een lage temperatuur te laten sudderen, hoe langer hoe beter.

Reageer op dit artikel