nieuws

Van Loon Group neemt vleestak Enkco over

Nieuws 2117

Vleesverwerker Enkco (Eerste Nederlandse Keurslagers Coöperatie) verdwijnt na zestig jaar uit Holten. Het bedrijf is overgenomen door de Van Loon Groep (VLG) uit Son, een groeiende speler in de retail- en out-of-home-markt. Enkco gaat door in vegetarische voeding onder de naam Vivera Foodgroup.

Van Loon Group neemt vleestak Enkco over
De vleestak van Enkco wordt overgenomen door de Van Loon Foodgroup. Foto: Googlemaps

De Van Loon Group (VLG), een vleesverwerkend familiebedrijf, en Enkco Foodgroup maken hun voornemen van de overname van Enkco’s vleesactiviteiten door VLG vandaag bekend. Het personeel is dinsdag ingelicht.

Enkco, met hoofdkantoor in Holten, is specialist in koelverse en diepgevroren kwaliteitsproducten en telt circa honderd medewerkers. VLG, met hoofdkantoor in Son, is een groeiende groep van vleesverwerkende bedrijven in Nederland met inmiddels acht vestigingen en circa tweeduizend medewerkers. VLG kende de afgelopen jaren een forse groei in zowel de retail- als de Out of Home-markt en wil deze groei – met name in Out of Home – duurzaam en verantwoord voortzetten. De overname past daarom goed in de strategie van VLG.

Vivera Foodgroup

Enkco wil doorgaan als Vivera Foodgroup (Vivera) en met de overgebleven bedrijfsonderdelen Vivera, Culifrost en Dutch Tofu Company de komende jaren in Europa versneld groeien. Het bedrijf heeft nu al een top3- en groeiende positie in de Europese markt voor vegetarische en plantaardige vleesvervangers.

Meer groeimogelijkheden voor het merk Enkco

Als onderdeel van VLG zal de vleestak van Enkco als merk meer groeiperspectief hebben in de belangrijke buitenhuishoudelijke markt, bij onder meer cateraars, zorginstellingen, tankstations. Enkco heeft traditioneel al een sterke positie in deze markt. De merknaam, ontstaan in 1960 als Eerste Nederlandse Keurslagers Coöperatie (Enkco) zal blijven bestaan. Het is de bedoeling dat de vleesproductie uit Holten de komende anderhalf jaar gefaseerd overgaat naar de productielocaties van VLG.

Wachten op goedkeuring ACM

De voorgenomen transitie is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarnaast is bij de ondernemingsraden van beide bedrijven advies aangevraagd over de voorgenomen transitie. Ook de betrokken vakbonden worden geraadpleegd. Uitgangspunt is dat de betrokken medewerkers een passende baan vinden binnen Vivera of in enkele gevallen bij VLG, waarbij de medewerkers met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden de mogelijkheid krijgen hun loopbaan voort te zetten.

Transitie naar meer plantaardige eiwitten

Recent lanceerde Enkco op de Horecava 2019 onder het nieuwe Halv-Om-label haar eerste producten op basis van vlees en groente. Enkco is een van de eerste vleesverwerkende bedrijven in ons land die al concreet producten op de markt brengt in deze categorie. Aan bestaande producten wordt 30 procent groente toegevoegd om in te spelen op de groeiende wens van consumenten naar plantaardige eiwitten. In de komende jaren zal onder de nieuwe eigenaar ingezet worden op de ontwikkeling van een groter assortiment met gedeeltelijk plantaardige toevoegingen.

Vivera focust op plantaardig

Met de verkoop van de vleesactiviteiten beoogt Vivera zich beter te kunnen richten op de groei van de vegetarische en plantaardige activiteiten. Met Vivera, Culifrost en Dutch Tofu Company beschikt de groep over succesvolle en snelgroeiende bedrijven met een sterke marktpositie in Nederland en Europa.

Over Enkco Foodgroup

Sinds de oprichting in 1960 is Enkco Foodgroup uitgegroeid tot een ambitieuze, internationaal georiënteerde onderneming gespecialiseerd in vlees- en vleesvervangende producten met een hoog gemaksgehalte. Tot de Enkco Foodgroup behoren de bedrijven Culifrost, Dutch Tofu Company, Enkco en Vivera.

 

Over Van Loon Group

Van Loon Group is een succesvol en sterk familiebedrijf waar vier ambitieuze vleesverwerkende bedrijven deel van uitmaken. Van Loon Group streeft continu naar verbetering op het gebied van ketenregie, duurzaamheid, innovatie en slim samenwerken. Van Loon Group is met een uitgebreid vleesproductenassortiment nationaal en internationaal actief op zowel de retail- als de Out of Home-markt.

 

Reageer op dit artikel