nieuws

Elf maanden cel voor omkatten paardenvlees

Nieuws 551

De 52-jarige Ben van Hattem is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 11 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Ook moet hij een boete van €47.500 betalen. Van Hattem was met zijn vleesbedrijf in het Gelderse Dodewaard de spil in een schandaal waarbij paardenvlees werd verkocht als rundvlees.

Elf maanden cel voor omkatten paardenvlees

Ook de directeur van een betrokken groothandel uit Elst werd veroordeeld. Hij kreeg een taakstraf van 180 uur en twee maanden onvoorwaardelijke celstraf. Daarnaast moet hij een boete van €15.000 betalen. Een derde betrokken ondernemer werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een boete van €5000. Voor de rechtbank noemde Van Hattem het accepeteren van pony’s voor de slacht ‘het stomste dat ik ooit deed.’

Bijdrage aan negatieve imago van vlees

De rechtbank nam het de betrokkenen bijzonder kwalijk dat zij ‘hebben bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie en de belangen van die sector geweld hebben aangedaan’. Het vlees van Van Hattem werd onder meer verkocht bij drie Superunie-ketens. Inmiddels heeft het bedrijf onder een nieuwe naam een doorstart gemaakt.

Reageer op dit artikel