nieuws

Slager Jacko Folkerts van De Groene Weg Arnhem met pensioen

Nieuws 543

Jacko Folkerts begon 35 jaar geleden als een van de allereerste biologische slagers in Nederland. De eigenaar van slagerij De Groene Weg aan de Steenstraat in Arnhem stopt ermee. Van iedereen uitleggen wat biologisch vlees is in 1987 tot de derde generatie vaste klanten in 2019.

Slager Jacko Folkerts van De Groene Weg Arnhem met pensioen
Jacko Folkerts van De Groene Weg in Arnhem gaat met pensioen. Foto: website De Groene Weg Arnhem

Ruim dertig jaar geleden begon slager Jacko Folkerts in het pand aan de Steenstraat in Arnhem. Hij was een van de eerste biologische slagers van Nederland. Nu neemt hij afscheid. Dat moment heeft hij voor zich uit geschoven: ‘Ik heb hier altijd met plezier gewerkt. Maar het is een zwaar beroep, nu is het mooi geweest’, zegt hij tegen De Gelderlander.

Folkerts groeide op in de vleesindustrie. Zijn vader zat in de export van vlees en Folkerts was dus regelmatig op de veemarkt te vinden. Ook hielp hij mee op de slachtplaats om een centje bij te verdienen. Hij wilde aanvankelijk kok worden, maar dat vond zijn vader geen goed idee.

Les van Peter de Ruijter

Folkerts schreef zich in bij de slagersvakschool om meer kennis op te doen van het slagersvak. Hij kreeg er les van Peter de Ruijter, een van de twee oprichters van De Groene Weg. Kort voor het afronden van zijn opleiding, in 1983, werd Folkerts gevraagd als slager bij De Groene Weg.

De Groene Weg bestond amper twee jaar en huisde in een klein pandje in Utrecht. Van maandag tot en met woensdag werd in de zaak vlees voor natuurvoedingswinkels voorverpakt. Daarna werd het pand omgebouwd tot winkel. Het EKO-keurmerk voor biologisch vlees bestond toen nog niet, dus volgde De Groene Weg de richtlijnen van het enige bio-keurmerk in die tijd: biologisch-dynamisch, volgens de antroposofische regels van Rudolf Steiner.

>> In 2016 bestond De Groene Weg 35 jaar. ‘We groeien met de markt mee’.

Eigen filiaal in 1987

In 1987 begon Folkerts zijn eigen De Groene Weg-filiaal in Arnhem. Er herinnert nog één ding aan die tijd, schrijft de Gelderlander: een bord met de tekst ‘dienstbaarheid en offer, tot dankbaarheid en belofte’. Vroeger hing het bord bij alle Groene Weg-slagers, een verwijzing naar het ‘offer’ van het dier. Folkerts: ‘Het eten van vlees is op een bepaalde manier emotie. Er moet een dier voor worden doodgemaakt’.

De laatste jaren is er een hoop veranderd. ‘Toen moest ik iedereen uitleggen wat biologisch was. Mensen vonden dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Ik ging met een folder naar buiten om uit te leggen wat het inhield.’ Nu heeft hij een grote groep vaste klanten, waarvan een deel biologisch vlees koopt uit principe en anderen omdat ze het lekkerder vinden.

Met veel mensen heeft de slager een band opgebouwd. ‘Soms staat de derde generatie in de winkel.’ Dat maakt het afscheid lastig, bekent hij tegenover het dagblad. ‘Je hebt veel dingen met elkaar meegemaakt.’

‘Biologisch is nog veel te klein’

Vanuit de horeca is de vraag naar biologisch vlees de afgelopen jaren flink toegenomen, weet Folkerts. Hij levert zelf aan zo’n 25 zaken in Arnhem. Toch is het niet alleen een succesverhaal, vindt hij. ‘Biologisch is na zestig jaar nog veel te klein.’

Folkerts weet nog niet wat hij gaat doen nu hij stopt als eigenaar van de winkel. ‘Eerst ga ik een half jaar met mijn vrouw door Europa toeren. Maar ik zal ook af en toe nog wel meehelpen bij De Groene Weg’.

Lees ook: CBS: Toename vraag biologisch varkensvlees

Reageer op dit artikel