nieuws

Roep om inperken vleesconsumptie groeit – tweede Nationale Week Zonder Vlees in maart

Nieuws 319

De roep om minder vlees te eten, wordt groter. Tal van organisaties en bewegingen wijzen op de noodzaak ervan. Van 11 tot en met 17 maart wordt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees 2019 gehouden. Volgens de organisatie heeft de eerste editie aantoonbaar geleid tot gedragsverandering in de vleesconsumptie. NRC besteedde er eind december een genuanceerde special aan.

Roep om inperken vleesconsumptie groeit – tweede Nationale Week Zonder Vlees in maart

De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees vond vorig jaar maart plaats. Samen met 56 partners uit de voedingsindustrie wist Isabel Boerdam, bekend van blog en boek De Hippe Vegetariër, een nationale campagne te realiseren met 32.000 geregistreerde deelnemers. Consumenten die willen meedoen, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden bij weekzondervlees.nl.

Geen fijn nieuws voor slagers die hun nering uit vleesverkopen halen; ga er maar aan staan, aan al die geluiden om de consumptie in te dammen.

NRC special

Eind december besteedde NRC een special aan Vleeseters, waarin genuanceerd wordt uitgelegd wat de voor- en nadelen van vleesconsumptie zijn. ‘Al meer dan tien jaar is duidelijk: vlees eten is slecht voor het klimaat, het milieu en de mensheid. De ene wetenschapper zegt: helemaal stoppen. De ander zegt: 20 gram dierlijk eiwit per dag moet nog wel kunnen’, zo begint de krant het openingsartikel.

Joseph Poore, landbouweconoom bij de afdeling zoölogie aan Oxford University zegt: ‘Er is wereldwijd weinig dat zo’n brede schadelijke impact heeft als de veehouderij. Stoppen met vleeseten zet meer zoden aan de dijk dan minder vliegen of zuiniger rijden.’

Hij bepleit volledig stoppen met vleeseten, waar Hannah van Zanten, landbouwkundige aan Wageningen Universiteit stelt: ‘Ja, we moeten een stuk minder vlees eten dan we doen, maar het is juist duurzamer als we nog een beetje vlees blijven eten.’

Samen met internationale collega’s toont ze aan dat een volledig plantaardig dieet een kwart meer aan landoppervlak vraagt dan een dieet met een beetje dierlijk eiwit. ‘En beschikbaarheid van land wordt een steeds nijpender probleem.’

47% deelnemers eet nog steeds minder vlees

Een enquête, in september gehouden onder de deelnemers van de Nationale Week Zonder Vlees van 2018, wijst uit dat het daadwerkelijk een campagne was met landelijke dekking, die geleid heeft tot de gewenste gedragsverandering. De jongste deelnemer was 13 jaar, de oudste 85 jaar, met 50 procent tussen de 26 en 55 jaar.

Alle Nederlandse provincies bleken vertegenwoordigd, met de meeste deelnemers in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland (respectievelijk 14%, 13,5% en 12%) en de minste deelnemers in Friesland, Groningen en Zeeland (respectievelijk 3,5%, 4,5% en 5%).

Ongeveer de helft van vleesetende deelnemers (47%) geeft aan na zes maanden nog steeds structureel minder vlees te eten dankzij de campagne. Boerdam: ‘De Nationale Week Zonder Vlees heeft daadwerkelijk de gehoopte gedragsverandering teweeggebracht. We staan te popelen om er dit jaar een nóg groter succes van te maken. Op naar minimaal 50.000 geregistreerde deelnemers!’

De impact van één week geen vlees eten

De milieubesparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als onderdeel van het Nederlands eetpatroon, volgens de organisatoren. Boerdam: ‘Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Als we dat voor elkaar krijgen, leveren we al een wezenlijke bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen.’

Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen: 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip), stelt Boerdam. Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’-analyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden.

Reageer op dit artikel