nieuws

Mobiel Slachthuis uitkomst voor immobiele en gestreste dieren

Nieuws 1369

Slachthuis Dokkum B.V. werkt met ingang van dit jaar met het Mobiel Slachthuis. De mobiele slachterij is een antwoord op de lang onbeantwoorde vraag hoe te handelen met dieren die wél slachtwaardig zijn, maar niet meer levend vervoerd kunnen worden. 

Mobiel Slachthuis uitkomst voor immobiele en gestreste dieren
Mobiel Slachthuis. Foto: Slachthuis Dokkum

Eigenaar Henk Visser van Slachthuis Dokkum B.V. en oprichter van Mobiel Slachthuis zegt dagelijks te worden geconfronteerd met de vraag hoe er moet worden omgegaan met dieren die niet levend vervoerd kunnen of mogen worden, maar nog prima zijn voor de slacht. ‘De koe is slachtwaardig maar mag niet vervoerd worden vanwege immobiliteit. In veel voorkomende gevallen zal het dier worden afgevoerd en vernietigd.’

Levende keuring en ter plekke geschoten

Mobiel Slachthuis biedt als verlengstuk van de traditionele slachterij de oplossing. Koeien worden levend gekeurd door de dierenarts en op locatie verdoofd/geschoten en verbloed in de auto van de mobiele slachterij, om vervolgens te worden getransporteerd naar de slachterij in Dokkum.

Het mobiele slachthuis is daarnaast inzetbaar bij dieren die altijd in de vrije natuur hebben geleefd. Vervoer van koeien vanuit een natuurgebied levert veel stress op voor die dieren. Met het mobiele slachthuis kan de koe in de natuurlijk omgeving verdoofd/geschoten en verbloed worden.

Zes jaar voorbereiding

Mobiel Slachthuis is afgelopen december gestart met een pilot. Deze maand, in januari 2019, volgt de officiële lancering van het concept. Henk Visser: ‘Als het succesvol is in het noorden dan willen we het uitrollen in heel Nederland.’

Zes jaar lang duurde de voorbereiding op wat nu in uitvoering wordt gebracht. Van het presenteren van de eerste plannen, tot het regelen van certificering, formaliteiten en de praktische invulling.

Henk Visser kwam tot dit idee vanuit een passie voor vlees. ‘Dit is geen hobby, het is een overtuiging. Goed, verantwoord en gezond eten produceren is ons dagelijkse werk. Innoveren zit in de aard van ons bestaan’, aldus Visser.’

Dierenwelzijn staat voorop

Dierenwelzijn staat voor hem altijd voorop. ‘Een dier levend of niet levend vervoeren, daar waar dat nodig is. Het lijkt een klein verschil, maar is een grote stap voorwaarts voor het dierenwelzijn in Nederland.’

Er zijn per week zo’n 12.000 slachtwaardige koeien in Nederland. Visser: ‘Dat zijn 600.000 koeien per jaar. Meer dan 10% vindt zijn weg niet meer naar de slachterij, maar hebben vanwege de regelgeving als enige oplossing: destructie. Dat is alles behalve conform dierenwelzijn en bovendien een gigantische vorm van voedselverspilling. Geen boer of dierenarts die daar blij mee is. Mobiel Slachthuis lost ook hier een deel van op.’

Reageer op dit artikel