nieuws

McDonald’s geen alleenrecht meer op Big Mac

Nieuws 100

Fastfoodketen McDonald’s heeft in Europa het Big Mac-handelsmerk verloren waardoor andere bedrijven de naam mogen gebruiken. Dat heeft het European Union Intellectual Property Office (Euipo) in Spanje deze week bepaald.

McDonald’s geen alleenrecht meer op Big Mac
Foto: McDonald‘s

De Ierse concurrent van McDonald’s – Supermac’s – heeft het Euipo ervan overtuigd het handelsmerk te laten vervallen. Met deze uitspraak is voor de Ierse keten de weg vrij naar de Britse en Europese markt, meldt The Guardian. Het Euipo, gevestigd in Alicante, Spanje, oordeelt dat McDonald’s niet echt heeft bewezen dat Big Mac, dat het in 1996 heeft gedeponeerd, een burger- of restaurantnaam is.

Supermac-topman Pat McDonagh noemt het een unieke overwinning: ‘Dit is een overwinning voor alle kleine bedrijven. Het weerhoudt grotere bedrijven ervan handelsmerken te opeisen zonder de intentie ze te gebruiken.’

‘Supermac naast Big Mac zorgt voor verwarring’

Het handelsmerk, dat sinds 1996 op ‘Big Mac’ zit, hield de Ieren tegen hun fastfoodbedrijf internationaal op de kaart te zetten. McDonald’s stelde al die jaren dat de vergelijking tussen Big Mac en Supermac verwarrend zou zijn voor de consument. Het Euipo zegt nu dat McDonald’s onvoldoende gebruikmaakt van het handelsmerk. McDonagh: ‘We zeiden dat er geen verwarring zal zijn. Big Mac en Supermac zijn twee verschillende dingen.’

Supermac’s

Supermac’s heeft momenteel 106 vestigingen in Ierland en Noord-Ierland. Het eerste restaurant opende in 1978 in Ballinasloe.

McDonald’s kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Reageer op dit artikel