nieuws

Fred Karremans betreurt negatieve vlees-standpunten politiek

Nieuws 1335

Fred Karremans, voorzitter van KNS, betreurt de huidige milieustandpunten van de politiek. In het kader van maatregelen om de klimaatdoelen te kunnen halen, is vlees in het verdomhoekje geraakt. Karremans meent dat bewustwording bij consumenten de sleutel tot vooruitgang is.

Fred Karremans betreurt negatieve vlees-standpunten politiek
Fred Karremans. Foto: KNS

In het kader van de maatregelen om de klimaatdoelen van het Verdrag van Parijs te kunnen halen, is er de laatste tijd veel negatieve aandacht voor vlees. Fred Karremans, voorzitter van KNS en ondernemer van Slager Scholtes in Rijswijk, stoort zich aan deze negatieve vlees-standpunten. In het Rijswijks Dagblad geeft hij zijn mening over de maatregel om de vleesconsumptie te verminderen.

Milieustandpunten steeds radicaler

Hij ziet dat milieustandpunten over de gehele linie steeds radicaler worden: ‘Het lijkt soms wel een religie’. Karremans mist met name de nuance en kennis van zaken in alle discussies. Als geen ander is de slager begaan met het milieu en dierenwelzijn, misschien juist omdat hij slager is, meldt de krant. ‘Alle vooruitgang zit in bewustwording bij mensen’, is zijn overtuiging. Hij ziet het liefst dat consumenten eens wat vaker stilstaan bij de aankopen die ze doen.

Ook groenten, fruit en goedkope producten zijn vervuilend

De politici richten hun pijlen momenteel op het verminderen van de vleesconsumptie. Karremans verbaast zich erover dat niemand het vreemd vindt dat veel groenten en fruit in supermarkten worden ingevlogen vanuit alle uithoeken van de wereld. ‘Men staat nog niet echt stil bij de impact van productie en het transport van deze producten.’

Lees ook: Roep om inperken vleesconsumptie groeit – tweede Nationale Week Zonder Vlees in maart

Niet alleen voedingsmiddelen dragen bij aan een slechter klimaat. Karremans noemt ook de wegwerpproducten die massaal worden gekocht bij goedkope winkelketens. ‘Deze producten komen vaak van ver met vervuilende zeeschepen, zijn van bedenkelijke kwaliteit en belanden daardoor al vrij snel in de prullenbak. Dat maakt toch niet uit? Het kostte toch maar een paar euro’.

Negatieve vlees-standpunten zijn gemakkelijk

Vlees krijgt in de politiek nu de zwarte piet toegespeeld. ‘Vlees is een makkelijk doel, ook omdat er een stukje valse emotie meespeelt.’ Karremans is teleurgesteld in dit eenzijdig denken. Hij zou graag iedereen vertellen over de hoed en de rand van zijn vak en over de vleessector in Nederland, dat zou volgens hem een hoop vooroordelen wegnemen.

‘Koop lokaal, uit het seizoen en kies voor kwaliteit’

‘Vakslagers gebruiken een dier van kop tot staart, niets verdwijnt in de prullenbak. Natuurlijk zie ik ook dat sommige zaken beter zouden kunnen, maar dat begint vooral bij de consument. Ik vind dat mensen best zelf kunnen bedenken dat als je ergens een kilo vlees voor drie euro ziet liggen, dat het misschien toch niet de beste keuze is.’

Zijn advies voor consumenten luidt dan ook om lokale producten te kopen, uit het seizoen en te kiezen voor kwaliteit. ‘Daarmee weet u dat u echt een zinvolle bijdrage levert aan een beter milieu.’

Leestip: RIVM: Nederlanders eten minder vlees

Reageer op dit artikel