nieuws

Drie jaar cel geëist voor fraude met paardenvlees

Nieuws 763

Het OM heeft dinsdag drie jaar celstraf geëist tegen de directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard voor fraude met paardenvlees. Volgens de aanklager heeft de 52-jarige Ben van Hattem paardenvlees gemengd met snijresten rundvlees en in de handel gebracht als puur rundvlees. Tegen het bedrijf eiste ze een boete van 150.000 euro. Dat meldt De Telegraaf.

Drie jaar cel geëist voor fraude met paardenvlees

Slachthuis Van Hattem uit Dodewaard en de directeur worden vervolgd voor hun rol bij een paardenvleesschandaal vijf jaar geleden. Het bedrijf leverde het vlees onder meer aan verschillende Nederlandse supermarktketens.

‘Reputatie vleesindustrie aan diggelen’

De officier van justitie oordeelt dat het slachthuis en de eigenaar zich met onjuiste facturen, productspecificaties en pakbonnen schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. ‘De consument is bedrogen en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie ligt aan diggelen’, zei ze over de handelwijze van het slachthuis.

Het slachthuis en de directeur wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Volgens de beschuldigingen is paardenvlees verwerkt in producten die werden verkocht als rundvlees. De illegale winst die de directeur van het slachthuis daarmee maakte is becijferd op 2,5 ton. Behalve het slachthuis en de 52-jarige directeur worden ook een vleeshandelaar uit Doesburg en een vrieshuis in Olst aangeklaagd.

Dekamarkt, Deen en Vomar

De slachterij in Dodewaard kwam begin 2014 in opspraak omdat er mogelijk werd gerommeld met paardenvlees. Het vlees dat Van Hattem verwerkte werd onder andere geleverd aan de supermarkten Dekamarkt, Deen en Vomar. In een vergelijkbare strafzaak over fraude met paardenvlees werd de Osse vleeshandelaar Willy Selten in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Tegen hem was vijf jaar gevangenisstraf geëist. Het hoger beroep van zowel de aanklager als de verdachte moet nog worden behandeld.

Reageer op dit artikel