nieuws

Bakker Gutter kiest voor ham van Waterlant’s Weelde

Nieuws 149

Bakkerij Kees Gutter, de bakker van Waterland, is een samenwerking aangegaan met Waterlant’s Weelde. Hierdoor zijn niet alleen de ham-kaascroissants vernieuwd, maar zijn ook zijn belegde broodjes lekkerder geworden.

Bakker Gutter kiest voor ham van Waterlant’s Weelde
De hamkaascroissants wroden gemaakt met Waterlant's Weelde. Foto: Gutter

De bakkers van Kees Gutter zijn constant aan het innoveren, laat het bedrijf weten naar aanleiding van de keuze voor Waterlant’s Weelde. Elke dag vragen ze zich af hoe hun producten nog beter en lekkerder gemaakt kunnen worden. Waar mogelijk kiezen ze voor ingrediënten uit de streek.

Greetje Gutter: ‘Door gebruik te maken van streekproducten weten we zeker waar het product vandaan komt. Bovendien zijn deze ingrediënten duurzamer, omdat ze geen wereldreis hoeven te maken. Daarbij vinden we het belangrijk samen te werken met lokale partijen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de producten vaak veel smaakvoller zijn. Daarom gebruiken we vanaf nu alleen nog maar Waterlandse vleeswaren. Onze ham-kaascroissants worden gemaakt met lokale achterham en de belegde broodjes en tosti’s worden ook met vlees uit Waterland belegd.’

Ham-kaascroissant

Een lekkere ham-kaascroissant heeft, naast het deeg van de bakkers van Kees, ook lekkere kaas en achterham nodig. En die ham komt dus uit ons eigen Waterland. Greetje: ‘Bij boer Hardebol in
Middelie zijn de varkens met liefde grootgebracht en in de slagerij van Waterlant’s Weelde in Oosthuizen wordt het vlees door de slager verwerkt tot heerlijke achterham.’

Achterham uit Middelie

De achterham is gemaakt van de achterbil en wordt gepekeld. De slager voegt net zoveel water toe als tijdens het uiteindelijke kookproces verloren gaat. Greetje: ‘Dit is cruciaal voor een ham met nog een echte vleessmaak. Als de hammen zijn gepekeld gaan ze in de tumbler, een soort centrifuge waardoor de pekel goed opgenomen wordt. Maar liefst 24 uur draait de machine afwisselend 5 minuten wel en dan 20 minuten niet. Na een dag kan de slager de ham modelleren. De ham wordt opgebonden, zodat deze later ook in gelijke stukken kan worden gesneden. De hammen gaan
vervolgens de rookkast in, waar ze eerst drogen om daarna gerookt te worden De hammen zijn nu kookklaar. Koken wil zeggen: de hammen worden uit de ketel gehaald bij een kerntemperatuur van 65 graden. Wel gaar, maar niet te gaar, want dan wordt de ham te droog.’

Over Kees Gutter

Kees Gutter is al 58 jaar dè Waterlandse bakker met 7 vestigingen in Monnickendam, Purmerend, Volendam en Amsterdam en meerdere verkooppunten in groot
Waterland. Brood en banket kan ook besteld worden in de webwinkel.

Reageer op dit artikel