nieuws

‘Aanbod diepvries varkensvlees met keurmerk nog steeds laag’

Nieuws 154

Het percentage varkensvlees met het Beter Leven keurmerk blijft in het diepvriesschap beperkt tot een schamele 3 procent. Dit percentage is een stuk lager dan het aanbod van dit keurmerk bij andere varkensvleesproducten. Dit blijkt uit Varkensvleesmonitor van Wakker Dier.

‘Aanbod diepvries varkensvlees met keurmerk nog steeds laag’
Foto: ANP

Het aandeel Beter Leven keurmerk bij houdbare producten is wel sterk toegenomen: bijna 50 procent van die producten heeft tenminste 1 ster, een jaar geleden was dit nog 27 procent. Bij vleeswaren is dit percentage eind 2018 gestegen tot 65 procent. De stijging is er bij het verse vlees wel uit, daar blijft het percentage hangen op 80 procent.

Telling december 2018: hoeveel procent van het aanbod varkensvlees heeft een keurmerk?

Het gewogen gemiddelde is het gemiddelde van de vier productgroepen, gecorrigeerd op het percentage van de omzet. Zo zorgt vers varkensvlees (karbonades, spare ribs, varkenshaas) voor circa 60 procent van de omzet, vleeswaren voor 30 procent en de droge varkensvleesproducten en diepvries elk voor 5 procent.

Ontwikkeling percentage met keurmerk sinds oktober 2014 (gewogen gemiddelde)

Voornaamste conclusies Varkensvleesmonitor december 2018

  • Diepvries varkensvlees met keurmerk is nog altijd een zeldzaamheid.
  • Albert Heijn blijft de onbetwiste kampioen keurmerken: 95 procent van het verse varkensvlees heeft een keurmerk.
  • Hekkensluiter is Jan Linders, met slechts 42 procent Beter Leven keurmerk op het gehele assortiment.
  • PLUS stijgt sterk bij het vers vlees: van 63 procent naar 81 procent. Ook het aanbod van keurmerken bij houdbare producten stijgt bij PLUS: van 46 procent naar 62 procent. Op de algemene ranglijst klimt Plus van plaats 12 in juni 2018 naar plaats 6 in december 2018.
Reageer op dit artikel