nieuws

Wakker Dier voert actie tegen staleend

Nieuws 170

Actiegroep Wakker Dier vraagt aandacht voor de zogenoemde staleenden zoals die nog bij enkele supermarktketens worden verkocht. Wakker dier wil dat AH, Aldi en Lidl dit assortiment uit de schappen halen.

Wakker Dier voert actie tegen staleend

‘Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van dit eendenleed’, stelt de actiegroep. Wakker Dier voert al jaren campagne tegen een deel van het speciale assortiment dat supermarkten rond de feestdagen verkopen. Zo maakte de organisatie bijvoorbeeld al in 2014 een inventarisatie van het aanbod. De staleend ligt daarbij ook al jaren onder vuur.

Staleend komt uit Frankrijk

Volgens Wakker Dier halen de supermarkten hun eend uit Frankrijk, waar ze met duizenden dicht op elkaar zitten in een dichte stal, zonder frisse lucht en zwemwater. De actiegroep stelt dat ze met hun zwemvliezen de hele dagen op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Daarbij worden ook de snavels van de eenden ingekort.

AH, Aldi en Lidl open achter

Andere grote winkelketens in Nederland zijn inmiddels overgestapt op de verkoop van eenden die wel een vrije uitloop hebben of verkopen helemaal geen kersteend meer. Deze zogenoemde vrije-uitloopeenden hebben een veel beter leven en kunnen wel naar buiten. ‘Albert Heijn, Aldi en Lidl lopen dus flink achter op de rest’, aldus Wakker Dier.

Reageer op dit artikel