nieuws

RCC: Eet-Geen-Dieren campagne Wakker Dier misleidend

Nieuws 325

‘De Eet-Geen-Dierendag campagne van Wakker Dier is misleidend en oneerlijk.’ Dat oordeelde de Reclame Code Commissie na een klacht van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Met name de claim van Wakker Dier dat, als iedereen een dag geen vlees eet, dit 500.000 dieren spaart, berust niet op waarheid, betoogde de COV.

RCC: Eet-Geen-Dieren campagne Wakker Dier misleidend

‘Goed dat de RCC Wakker Dier hier corrigeert’, zegt algemeen secretaris Richard van der Kruijk van de COV. ‘Ook claims of beweringen van ngo’s zijn gehouden aan regels en moeten inhoudelijk kloppen.’ Volgens Van der Kruijk worden beweringen van maatschappelijke organisaties door derden vaak te gemakkelijk voor waar aangenomen en overgenomen. ‘De uitspraak van de RCC maakt duidelijk dat het goed is om die ook kritisch tegen het licht te houden.’

Onjuiste feiten

De claim van Wakker Dier, van 500.000 dieren die worden gespaard door een dag geen vlees te eten, druist volgens hem tegen elke realiteit in. ‘Feitelijk wordt er namelijk helemaal niet minder geslacht en verwerkt.’ Volgens de RCC heeft de COV namelijk overtuigend aangetoond dat de productie van de Nederlandse vleessector niet één op één is te koppelen aan de binnenlandse consumptie. Wat niet hier wordt gegeten, vindt een bestemming in het buitenland waar juist een stijgende vraag is naar vleesproducten. Bovendien worden veel bijproducten gebruikt, dus volgens de COV wordt alles van het dier duurzaam benut.

Reageer op dit artikel