nieuws

Kabinet helpt mkb bij doorbetaling bij ziekte

Nieuws 182

Het kabinet maakt 450 miljoen euro vrij om met name kleine bedrijven te helpen bij de loondoorbetaling bij ziekte. Werkgevers blijven wel twee jaar betalen voor een zieke werknemer.

Kabinet helpt mkb bij doorbetaling bij ziekte
Foto: Shutterstock

Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) afgesproken met de werkgevers en verzekeraars. Met het geld kan de premie van de werkgevers omlaag. Het gaat om ruim 1100 euro per jaar.

Eerder was het plan om de loondoorbetaling voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers terug te brengen naar een jaar. Maar dat zou volgens de minister prikkels wegnemen om zieke werknemers weer aan het werk te helpen.

Nieuwe standaardverzekering

Om het mkb te helpen, komt er op 1 januari 2020 een nieuwe standaardverzekering. Die zal het mkb helpen het financiële risico op te vangen als een werknemer ziek wordt. Ook gaat de polis werkgevers helpen bij de re-integratie van zieke werknemers.

De verzekering moet ervoor zorgen dat het mkb ‘veel minder poespas’ krijgt als een personeelslid ziek wordt, aldus Koolmees. Hij verwacht dat er minder arbeidsongeschikten komen door de maatregelen.

Nu komt het nog vaak voor dat kleine werkgevers denken verzekerd te zijn voor een zieke werknemer, maar er in de praktijk achter komen dat dit niet of maar deels het geval is. Ze lopen dan alsnog aan tegen extra kosten. De nieuwe verzekering moet hier een eind aan maken.

Nieuwe polis verzekeraars

De zes grote en een aantal kleine verzekeraars gaan de nieuwe polis aanbieden. ‘De strategie wordt om hierop in te zetten’, aldus Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Andere polissen op dit terrein blijven volgens hem gewoon op de markt.

Loondoorbetaling bij ziekte vormt voor kleine werkgevers een drempel om nieuwe arbeidskrachten aan te nemen. Ze zorgt voor veel onzekerheid bij het mkb, aldus Koolmees. ‘Met dit pakket wordt het makkelijker, betaalbaarder en transparanter voor de kleine werkgever.’

MKB-Nederland is ‘heel tevreden’

Voorzitter Jacco Vonhoff van MKB-Nederland zegt ‘heel tevreden’ te zijn over de afspraken. Hierdoor worden de risico’s voor de ondernemers volgens hem beperkt.

Reageer op dit artikel