nieuws

Afschieten van herten in Oostvaardersplassen begonnen

Nieuws 503

Staatsbosbeheer is maandag 10 december begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie van dieren in het gebied terug te brengen. De afgeschoten dieren worden deels benut voor menselijke consumptie.

Afschieten van herten in Oostvaardersplassen begonnen
Foto: Koos Groenewold

Het is de bedoeling dat er in totaal 490 edelherten overblijven. Ruim 1800 dieren zullen worden afgeschoten.

Hindes

Volgens Staatsbosbeheer wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dieren in de groep edelherten die overblijft. Omdat er aanzienlijk meer vrouwelijke dieren dan mannelijke dieren in het gebied leven, worden vooral hindes gedood.

Consumptie

De afgeschoten dieren worden deels benut voor menselijke consumptie. Een deel van de dode dieren blijft in het gebied achter als voedsel voor andere dieren. De overige geschoten dieren worden afgevoerd voor destructie.

‘Aan een edelhert zit zo’n 30 tot 40 kilo vlees. Dat wordt naar erkende vleesverwerkers overgebracht. Zij verdelen het weer over slagerijen in de buurt’, voorspelde slager en tevens jager Herman ter Weele uit Oene eerder in het AD. Ter Weele denkt dat veel mensen juist graag een stukje hert van de Oostvaardersplassen willen proeven. ‘Het vlees van de 1400 damherten uit de duinen van Zandvoort was ook zo weg. We zitten ook nog eens midden in het seizoen om wild te eten. Dat vlees wordt echt wel verkocht.’

Tot 1 april mag er worden afgeschoten

Boven het gebied is een tijdelijk vliegverbod afgekondigd.

Het afschot vindt plaats in de Oostvaardersplassen en de gebieden er omheen die door de edelherten te bereiken zijn. Volgens Staatsbosbeheer wordt per dag beoordeeld vanuit welke locaties wordt gewerkt. Daarbij spelen de weersomstandigheden en de windrichting een rol.

Per dag gaan er maximaal vier faunabeheerders tegelijk aan het werk. Ze schieten de dieren dood vanaf een vast punt of vanuit een stilstaande auto. De edelherten mogen tot 1 april worden afgeschoten.

 

Reageer op dit artikel