nieuws

‘Supermarkten stunten steeds meer met vlees’

Nieuws 285

Het aantal vleesaanbiedingen in supermarktfolders is sinds 2015 met 28 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

‘Supermarkten stunten steeds meer met vlees’
Tabelvleesaanbiedingen per diersoort 2015-2018.

Wakker Dier vergeleek de eerste driekwartalen van dit jaar met dezelfde periode in de jaren daarvoor. De dierenwelzijnsorganisatie noemt de stijging ‘zeer kwalijk’. ‘Terwijl consumenten minder vlees willen eten, lokken de supers ze naar het vleesschap. De dieren betalen hiervoor de prijs’,  aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Albert Heijn en Jumbo

Bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn stegen de vleesaanbiedingen het meest van alle supermarkten. Jumbo verdubbelt het aantal vleesstunts ten opzichte van drie jaar geleden. Bij Albert Heijn gaat het om een toename van 73 procent. Hilhorst: ‘Minder vlees eten is hard nodig. Dat juist de marktleiders hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen, is schandalig.’

Veel meer kip

Vrijwel alle supermarkten zijn fors meer gaan stunten met kip-, rund- en varkensvlees. Met name kip is flink gestegen; ten opzichte van 2015 staan er 70 procent meer kippromoties in de supermarktfolders. Ook hier lopen Albert Heijn en Jumbo voorop. Jumbo heeft zijn kipaanbiedingen zelfs vertienvoudigd (1021 procent).

Wakker Dier houdt vanaf 2010 alle vleesaanbiedingen van de grootste supermarktketens bij. Vleesstunts drijven de consumptie op, terwijl mindervlees eten belangrijk is voor het klimaat en de dieren. Als er minder dieren nodig zijn voor de voedingsindustrie, komt er voor de overige dieren meer ruimte vrij. Deze ruimte kan gebruikt worden om dieren een beter leven te geven.

Reageer op dit artikel