nieuws

Duitse varkenshouders sluiten zich aan bij Good Farming Balance Vion

Nieuws 3752

Varkenshouders uit Noord-Duitsland sluiten zich aan bij het vraaggestuurde ketenconcept Good Farming Balance van Vion. De eerste handtekeningen daartoe zijn gisteren gezet op de vakbeurs EuroTier 2018 in Hannover.

Duitse varkenshouders sluiten zich aan bij Good Farming Balance Vion
Vion wil het varken zo goed mogelijk benutten en alle afzetmarkten ter wereld bedienen met passende producten. Foto: Vion

Nadat varkenshouders in Beieren de afgelopen weken al veel interesse toonden in de samenwerking met Vion, hebben de eerste varkenshouders zich aangesloten bij Good Farming Balance van Vion. Met het nieuwe ketenconcept wil Vion alle afzetmarkten ter wereld te bedienen met passende producten.

Inspelen op internationale ontwikkelingen

Het bedrijf laat zien hoe varkenshouders en varkensvleesproducenten de verkoop kunnen optimaliseren. Daarmee speelt het in op de ontwikkelingen in de internationale markt voor varkensvlees.

Hoewel productie voor de export niet het hoofddoel is, spelen de wereldmarkten een belangrijke rol bij de verkoop van varkensvlees, laat Vion weten. De afzet op de internationale markten is van groot belang voor een optimale verwaarding van het gehele varken. ‘De vraag van verschillende landen en klanten wordt steeds specifieker. Bovendien is er behoefte aan lange termijn-afspraken. Vion wil de marktkansen benutten en beter inspelen op de vraag in specifieke segmenten’, aldus Frans Stortelder, COO Pork binnen Vion.

Vraaggestuurde ketens

‘De eens zo traditionele markt van karkassen is al lang geleden veranderd in een markt met uiteenlopende deelstukken en speciale producten. Uit een varken worden honderden deelstukken vlees gesneden die op bijna de gehele wereldmarkt afzet vinden.  Poten en koppen in China, spareribs in Canada, bacon in Engeland, maar ook filets in Japan en buiken in Korea. Ons doel is om alle afzetmarkten ter wereld te bedienen met passende producten’, aldus Stortelder.

In samenwerking met de varkenshouders zorgt Vion er bijvoorbeeld voor dat zowel de robuustere hammen voor Italië als de wat lichtere filets voor Japan kunnen worden geproduceerd, en wel in de hoeveelheden die de markt vraagt.

Grotere vraag naar verschillende varkens

Met het ketenconcept Good Farming Balance speelt Vion in op de wereldwijde kansen en de specifieke vraag vanuit de internationale markten. Stortelder: ‘Hoe meer afzetmarkten, hoe groter de

De eerste Duitse varkenshouders tekenen voor het duurzame verwaardingsconcept van Vion (3e vr: Frans Stortelder). Foto: Vion

differentiatie in vraag en hoe groter de vraag naar verschillende varkens. Om zeker te zijn van voldoende diversiteit, werkt Vion in Noord-Duitsland met vijf aflevermodules. Daarnaast maakt het bedrijf afspraken over de te leveren hoeveelheid om continuïteit te kunnen garanderen.’

Voordelen voor de varkenshouder

Het doel van Good Farming Balance is het verbeteren van het financiële rendement voor zowel varkenshouders als voor Vion. Het concept is gebaseerd op drie pijlers:

  • Ten eerste op een grotere selectie van verschillende varkens. Good

Farming Balance biedt de varkenshouder de mogelijkheid om zijn volledige stalcapaciteit in één of twee leveringen te leveren zonder dat er kortingen op de basisprijs worden berekend.

  • Ten tweede op rendement. Good Farming Balance in Noord-Duitsland

is qua prijs gebaseerd op de richtlijnen van de Duitse producentenvereniging VEZG. De basis is een gemiddelde prijs van zes weken. Andere factoren waarmee de varkenshouder zijn rendement kan verbeteren zijn ruimtebenutting per vierkante meter en stalgebruik, diergezondheid en optimaal voerrendement.

  • Ten derde op continuïteit. Dit is het belangrijkste aspect om een

optimaal rendement te realiseren; tegelijkertijd is het voor Vion een voorwaarde voor een betrouwbare planning, zowel richting de varkenshouder als wat betreft betrouwbare levering van producten aan de internationale afnemers.

Over Vion

Vion is een internationale vleesproducent met productielocaties in Nederland en Duitsland en sales support offices in dertien landen wereldwijd. In 2017 realiseerde Vion met 11.800 werknemers een omzet van 5,1 miljard.

Reageer op dit artikel