nieuws

‘Coop meer keurmerkvlees dan kiloknallers’

Nieuws 233

Supermarktketen Coop is volgens Wakker Dier na Plus de tweede keten waar kiloknallers in de minderheid zijn in de folder.

‘Coop meer keurmerkvlees dan kiloknallers’

Dat blijkt uit de zogenoemde kiloknallermonitor van actiegroep Wakker Dier. In de afgelopen driekwart jaar zette Coop vaker vlees mét dan zonder dierenwelzijnskeurmerk in de folder. ‘Na Plus laat nu ook Coop zien dat het anders kan. Daar zouden andere supermarkten een voorbeeld aan moeten nemen’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier op de website van de actiegroep.

Emté, Aldi en Deen ‘slechtst’

Plus en Coop zijn de enige twee supers die vaker keurmerkvlees dan kiloknallers – stuntvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk – in de aanbieding doen. Andere supermarktketens hebben volgens Wakker Dier nog altijd meer dan 50 procent kiloknallers, vlees zonder dierenwelzijnskenmerk. Emté Aldi en Deen komen volgens Wakker Dier het slechtst uit de bus; bij hen is respectievelijk 73, 65 en 62 procent van de vleesaanbiedingen een kiloknaller.

 

Aandeel kiloknallers daalt

Uit de monitor blijkt verder dat landelijk gezien zowel het aandeel als het aantal kiloknallers daalt, terwijl het aantal vleesaanbiedingen juist steeg. In de eerste drie kwartalen van dit jaar was 57 procent van alle vleesaanbiedingen volgens Wakker Dier aan te merken als een kiloknaller. In 2015 was dat in dezelfde periode 90 procent. De dierenrechtenorganisatie noemt het opvallend dat tegelijkertijd het totaal aantal vleesaanbiedingen met 28 procent is gestegen. Dat zijn de kiloknallers plus het keurmerkvlees samen. Dat zou moeten betekenen dat keurmerkvlees steeds vaker in de aanbieding is.

Monitor sinds 2010

Wakker Dier voert al jaren campagne tegen supermarkten die stunten met dit vlees. Sinds 2010 worden de supermarktfolders in de gaten gehouden. De ‘ranglijst’ wordt elk kwartaal opnieuw opgemaakt.

Reageer op dit artikel