nieuws

Verstegen past blockchain toe

Nieuws 3463

Na Albert Heijn, past nu ook specerijenmaker Verstegen blockchain-technologie toe om een productieketen inzichtelijk te maken.

Verstegen past blockchain toe
Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal Enkele prijswinnaars krijgen een rondleiding door de fabriek van Verstegen in Rotterdam.

Verstegen Spices & Sauces maakt de keten van nootmuskaat, van de bodem in Indonesië tot in het schap, transparant voor de consument. Dit doet de specerijenmaker samen met ontwikkelingsorganisatie Fairfood. Consumenten kunnen de QR-code op de nootmuskaat scannen en vervolgens alle informatie over de herkomst inzien.

Consument wil inzicht in producten

Volgens de bedrijven willen consumenten meer informatie over waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Op die manier kunnen ze zelf inschatten of het productieproces duurzaam is en de kwaliteit van de producten hoog. Elke stap van boom naar winkelmandje wordt gedetailleerd vastgelegd en opgeslagen met blockchaintechnologie. Ook de boer kan profiteren door meer inzicht te krijgen in de keten.

AH’s sinaasappelsap-keten leidde tot kritiek

Consumenten kunnen van steeds meer voedingsmiddelen bekijken welke route ze hebben afgelegd voordat zij in het winkelschap liggen. Albert Heijn begon in september met blockchain om de productieketen van sinaasappelsap inzichtelijk te maken. Dit zorgde echter niet alleen voor lof vanuit het publiek. Dagblad Trouw gebruikte de AH-app en ontdekte dat een van de Braziliaanse plantages bekendstond om slechte werkomstandigheden. Over die misstanden was niks vermeld in de app, verweten media de blauwe formule. AH zei dat die conclusie van Trouw feitelijk onjuist was en dat de keten onterecht slecht is afgeschilderd. ‘Wij hebben deze keten transparant gemaakt, juist naar aanleiding van kritiek in deze keten. De genoemde zaak dateert uit 2013, inmiddels is de genoemde plantage Santa Angela sinds 2016 Rainforest Alliance gecertificeerd’, staat in de reactie van Albert Heijn op Rtlnieuws.nl te lezen.

Reageer op dit artikel