nieuws

Salmonella: bijna 3 miljoen kilo rundvlees in VS teruggeroepen

Nieuws 256

Een omvangrijke recall van rundvlees houdt de gemoederen van consumenten in de Verenigde Staten bezig. Op advies van de Food Safety and Inspection Service (FSIS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, heeft JBS USA, één van de grootste vleesproducenten van het land, bijna 3 miljoen kilo rundergehakt of runderlende teruggeroepen vanwege mogelijke besmetting met de salmonellabacterie.

Salmonella: bijna 3 miljoen kilo rundvlees in VS teruggeroepen
Ingekleurde foto met een elektronenmicroscoop waarop in rood Salmonella Typhimurium te zien is terwijl het menselijke cellen binnendringt. Afbeelding: Rocky Mountain Laboratories

Het mogelijk besmette rundvlees is van half juli tot eind september van dit jaar verkocht. De FSIS heeft een lijst opgesteld van merken waaronder het vlees als rundergehakt of runderlende door consumenten is aangeschaft. De instantie wijst er echter op dat de lijst niet compleet is, omdat rundvlees onder een ander merk opnieuw verpakt kan zijn. Een woordvoerder raadt consumenten dan ook aan bij twijfel rundvlees weg te gooien of het diepgevroren te bewaren, totdat er meer duidelijkheid is.

Diepvries

De uiterste gebruiks- en verkoopdatum voor de mogelijk besmette producten was 27 september, dus het rundergehakt en de runderlende liggen niet meer inde winkelschappen. De FSIS wijst er echter op dat het zeer wel mogelijk is dat consumenten het vlees nog steeds in hun diepvries hebben liggen.

57 besmettingen

Het vermoeden dat rundvlees mogelijk was besmet met salmonella ontstond, toen Centers for Disease Control and Prevention constateerde dat 57 mensen in zestien staten tussen 5 augustus en 6 september een salmonellavergiftiging hadden opgelopen. Veertien van hen werden in het ziekenhuis opgenomen. Nadat één van de zieken op 19 september een label aan de FSIS had verstrekt, wist de instantie de bacterie op te sporen in rundergehakt van JBS USA. In totaal heeft de FSIS nu acht labels van zieken ontvangen van door JBS USA geproduceerd rundergehakt.

Meer dan twintig staten

Volgens de instantie is het rundvlees verkocht in meer dan twintig staten. De hoeveelheid gehakt is voldoende om ruim 17 miljoen van de in Amerika populaire 6-ounce-burgers te maken, burgers van 170 gram.

Reageer op dit artikel