nieuws

Bord Bia noemt aantijgingen Wakker Dier moedwillig vals

Nieuws 560

Het Ierse Bord Bia noemt beweringen van Wakker Dier over misstanden met Iers rundvee ‘volledig onjuist en moedwillig vals’. Wakker Dier kwam vanochtend met een rapport naar buiten waaruit slechte leefomstandigheden van de dieren op stal zou blijken.

Bord Bia noemt aantijgingen Wakker Dier moedwillig vals
Wakker Dier zegt op dertien bedrijven in Ierland op misstanden met rundvee te zijn gestuit. Foto: Wakker Dier

Bord Bia noemt de werkwijze van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ‘onrechtvaardig en moedwillig vals’. De Ierse staatsorganisatie heeft van Wakker Dier geen informatie ontvangen over de dertien boerderijen waar een undercover onderzoeksteam van Wakker Dier op misstanden zou zijn gestuit. ‘Bij afwezigheid van de namen, adressen of stamnummers van de boeren, kan Bord Bia niet bevestigen of een van de boerderijen die zijn bezocht, gecertificeerde leden van SBLAS zijn’, verklaart Tara McCarthy, CEO van Bord Bia.
‘De beweringen van Wakker Dier geven geen eerlijke of feitelijke weergave van de hoge normen van de Ierse rundvleesproductie en de naleving ervan bij veehouders’, aldus McCarthy. Volgens haar wordt de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van ‘onze hele natie’ geschaad op basis van een analyse van slechts dertien boerderijen.

‘Bomvolle stallen’

Wakker Dier wil het diervriendelijke imago van in Nederlands veelvuldig gegeten Iers rundvlees, nuanceren. ‘Iers rundvlees heeft een diervriendelijk imago van grazende runderen op groene weides. Maar dat is in de zomer’, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. ‘In de winter staan de dieren maandenlang op stal, meestal op harde betonnen roosters. Veel jonge kalfjes lijden pijn door onverdoofde castratie en onthoorning.’

Bij een bezoek aan de niet nader genoemde boerderijen troffen onderzoekers naar eigen zeggen geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan, laat de dierenwelzijnsorganisatie weten.

De selecte steekproef is gehouden onder boerderijen met betonnen roostervloeren in twee regio’s waar veel runderen worden gehouden. ‘Alle dertien boeren gaven toestemming om (onder begeleiding) de stallen te betreden en foto’s te maken. Zes boeren gaven aan het SBLAS-keurmerk te dragen’, aldus Wakker Dier. Namen en rugnummers van deze bedrijven geeft de organisatie niet vrij.

Welzijn een van de hoekstenen

Bord Bia laat weten dat dierenwelzijn een van de vier hoekstenen van het Ierse kwaliteitssysteem SBLAS voor rund- en lamsvlees is, naast voedselveiligheid, milieubescherming en traceerbaarheid. ‘Veehouders die niet voldoen aan strikte criteria, worden niet gecertificeerd’, aldus McCarthy.

SBLAS is volgens Bord Bia een streng en onafhankelijk gecontroleerd certificatiesysteem. ‘Het omvat specifieke normen voor diergezondheid en dierenwelzijn, met wetenschappelijke onderbouwing. Het kwaliteitssysteem is sinds 2005 onafhankelijk erkend volgens ISO 17065, is goedgekeurd door de Ierse overheid en is een programma onder Bord Bia, Ireland’s Food Board. Voor afnemers van Iers rundvlees over de hele wereld is SBLAS een belangrijke garantie.’

Audits om het anderhalf jaar

Ruim 49.500 Ierse rundveehouders zijn gecertificeerd lid. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 90% van de totale rundveehouderij in Ierland. In totaal zijn er meer dan 80.000 Ierse rundveebedrijven in Ierland. Op SBLAS-gecertificeerde boerderijen worden om de anderhalf jaar onafhankelijke audits uitgevoerd. Daarbij worden meer dan 150 verschillende criteria gecontroleerd. In 2017 werden 30.407 audits uitgevoerd bij bestaande SBLAS-leden en 3.748 audits bij nieuwe aanvragen voor deelname. Dat resulteerde bij 484 lid-boerderijen in een beoordeling dat ze niet voldeden aan SBLAS-criteria. Conform het sanctiebeleid, raakten deze boerderijen hun certificaat kwijt. Bij 29 andere boerderijen werd een schorsing opgelegd vanwege tekortkomingen. Van de nieuwe aanvragen, bleken 81 boerderijen niet aan de SBLAS-criteria te voldoen. Bij hen werd de aanvraag afgewezen.

Reageer op dit artikel