nieuws

Alle vleeswaren van Lidl worden plofkipvrij

Nieuws 530

Alle vleeswaren van supermarktketen Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Dat heeft Lidl toegezegd aan dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Lidl vervangt de plofkip door de tussenkip, een kip met een iets beter welzijn.

Alle vleeswaren van Lidl worden plofkipvrij
Een plofkip. Foto: Wakker Dier

Wakker Dier is blij met de toezegging van Lidl. ‘Plofkip is onacceptabel, ook op de boterham. Gelukkig stopt Lidl hier binnenkort mee’, aldus Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Steekproef

Recent bleek uit een steekproef van Wakker Dier dat Lidl op dit moment uitsluitend plofkipvleeswaren in het schap heeft liggen. Daarop meldde Lidl dat ze in januari met de verkoop hiervan gaat stoppen. De supermarktketen blijft voorlopig nog wel snacks met plofkip aanbieden. Alle verse kip is al sinds de zomer van 2017 plofkipvrij.

Tussenkip

De tussenkip van Lidl is te herkennen aan het label met daarop ‘dit product is afkomstig van een kip met betere leefomstandigheden’. Deze kip groeit maximaal 50 gram per dag (plofkip 60 gram), krijgt daglicht, afleidingsmateriaal en 10 procent meer ruimte dan plofkip. Deze maatregelen zijn te laag om te voldoen aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

Derde supermarktketen

Lidl is de derde supermarktketen die zijn vleeswaren plofkipvrij maakt. Marktleider Albert Heijn en Jumbo zetten de kipvleeswaren van hun huismerk in 2016 al om naar tussenkip. Bij de andere supers bestaat het merendeel van de kipvleeswaren nog uit plofkip.

Reageer op dit artikel