nieuws

WUR: Gezond eten is minder smaakvol

Nieuws 245

Een gezond dieet, bijvoorbeeld gebaseerd op de Schijf van Vijf, is minder smaakvol.

WUR: Gezond eten is minder smaakvol

Dat concludeert Astrid van Langeveld naar aanleiding van haar promotie-onderzoek aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR). Een getraind smaakpanel beoordeelde hiervoor bijna 500 voedingsmiddelen op basissmaken zoet, zuur, bitter, zout, umami en op vet-sensatie. Deze gegevens zijn gecombineerd met informatie over eetpatronen in Nederland.

Gezond eten moet aantrekkelijker

Volgens Van Langeveld kan een minder smaakvol dieet de reden zijn waarom mensen het lastig vinden een gezond eetpatroon vol te houden. ‘De richtlijnen voor gezonde voeding zijn gericht op minder suiker, zout en verzadigd vet. Maar om ervoor te zorgen dat mensen gezonder gaan eten moet er ook rekening worden gehouden met smaak’, aldus de promovendus op Humane Voeding. ‘Je zou een gezond dieet wellicht aantrekkelijk kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen.’

Paleodieet meer in buurt met gewenste smaken

Van Langeveld vergeleek het smaakpatroon van het Paleodieet met de smaak van het huidige eetpatroon in Nederland. Het Paleodieet lijkt meer in de buurt te komen bij de gewenste smaak van Nederlanders dan gezonde, aanbevolen diëten als de Schijf van Vijf. Dit is omdat in het Paleodieet producten met neutrale smaken worden geschrapt, zoals melk en granen. Vlees en vis met relatief veel zout, umami en vette smaken kunnen volgens dit dieet gewoon worden gegeten.

Gezond eten op jonge leeftijd stimuleren

De onderzoeker keek ook naar smaakontwikkeling bij jonge kinderen. Voeding op jonge leeftijd bepaalt waarschijnlijk voor een deel de voorkeuren op latere leeftijd. Van Langeveld: ‘We weten dat de voorkeur voor zoete smaak aangeboren is, maar de voorkeur voor zout ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. Mogelijk is het dus zinvol om kinderen al op jonge leeftijd te laten wennen aan minder zout.’

Reageer op dit artikel