nieuws

Taste Summit in teken van tegengaan welvaartsziekten

Nieuws 210

Bewerkt voedsel is de kern van de wereldwijde gezondheidsproblematiek en bewustwording daarvan is een eerste stap naar een gezondere samenleving. Dat is het hoofdthema van TASTE Summit, het gastronomisch congres dat plaatsvindt op dinsdag 9 oktober in MECC Maastricht.

Taste Summit in teken van tegengaan welvaartsziekten

De tweede editie van TASTE Summit onderwerpt bewerkt voedsel aan een kritische blik. Onder de noemer ‘Vital Food’ geven diverse internationale foodprofessionals die dag hun kritische visie op ongezond, bewerkt voedsel. Ook geven zij uitleg over het belang van eerlijke, gezonde producten. TASTE Summit vindt plaats op dag twee van horecavakbeurs BBB Maastricht/ Folie Culinaire en wordt georganiseerd door BBB Maastricht en Hotel Management School Maastricht.

Indrukwekkende line-up

Het congres presenteert een indrukwekkende line-up van sprekers die in verschillende sessies hun kennis delen met de aanwezige food professionals. Hun visie op de huidige voedselindustrie en de gezondheidsrisico’s van Ultra Processed Food zal een eye-opener zijn voor menig deelnemer.

Braziliaan Monteiro uit zijn zorgen

Zo uit de Braziliaanse voedingswetenschapper Carlos Augusto Monteiro zijn zorgen over de wereldwijd stijgende consumptie van sterk bewerkt fabrieksvoedsel, waar essentiële voedingsstoffen

De vooraanstaande Braziliaan Carlos Augusto Monteiro uit zijn zorgen over het huidige consumptiepatroon.
Foto: BBB

zoals vitamines en mineralen vaak missen. Deze voedingsmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan de toename van allerlei welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Monteiro deed onder andere onderzoek voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO en is schrijver is van de Braziliaanse voedingsrichtlijnen voor onbewerkt voedsel.

Het moet veranderen, maar hoe?

Initiatiefnemer Peter Klosse geeft uitleg over de opzet van het congres. ‘Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat we anders moeten gaan eten, maar we zijn er nog lang niet. Met dit congres willen wij meer bewustwording creëren over wat er allemaal gebeurt in de processing van voedsel. Uiteraard zullen we ook laten zien hoe we lekker en gezond kunnen eten met échte producten van het land.’

TASTE Summit bespreekt de volgende stappen naar een gezondere samenleving:

  • Wat is ‘gezond eten? – Carlos Augusto Monteiro
  • Hoe kijkt de consument naar eten & drinken en hoe kan je hierop inspelen? – Thimus, Neuroscience & Consumer Biometrics
  • Welke initatieven zijn er al actief? – Albert Kooy en Frank Fol
  • Hoe en wat verandert er in het systeem voor boeren, leveranciers en overheid? – Provincie Limburg – Gedeputeerde Landbouw en Natuur Hubert Mackus & Diverzio – Koen Nouws Keij
  • Wat is het belang van smaak in alle elementen? – Peter Klosse’

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de site van taste-summit.

Reageer op dit artikel