nieuws

Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen naar IYBC 2019

Nieuws 459

Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de strijd om de Europese titel International Young Butchers Competition 2019. Tessa Moerland is reserve-kandidaat. De wedstrijd vindt plaats op 4 en 5 mei 2019 in het Duitse Frankfurt, zo is vandaag bekendgemaakt in Houten bij SVO.

Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen naar IYBC 2019
Het IYBC-team 2019: vlnr Tessa, Dylan en Josja. Foto: SVO

Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen gaan vier opdrachten uitvoeren tijdens de International Young Butchers Competition 2019. Het gaat om: uitbenen en verdelen van een runderschouder, splitsen en portioneerklaar van de runderschouder, maken en presenteren van grill en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht.

Dylan van Leeuwen is als eerste geëindigd tijdens de landelijke wedstrijden en vormt samen met de reservekandidaat van 2018 – Josja Haagsma, het Nederlands team. Tessa Moerland werd tweede en is daarmee reserve-kandidaat voor 2019. Als ze niet in 2019 wordt ingezet, mag zij in 2020 sowieso meedoen aan de competitie.

Kunst van het ambacht

Karel de Leest voorzitter college van bestuur SVO-vakopleiding food luidt de loftrompet over de kandidaten en hun internationale deelname. ‘Wat je ziet met deze wedstrijd is gewoon kunst en dat is de kunst van het ambacht. Prachtig om jonge mensen zo enthousiast te zien.
Fred Karremans, voorzitter Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), sprak de kandidaten toe en gaf in zijn korte speech aan trots te zijn op dit jonge talent en uit te kijken naar de trainingsfase en de prestatie op de wedstrijd.

De afgelopen jaren

De afgelopen jaren bleek het Nederlands team zeer succesvol bij deze internationale vakwedstrijd voor jonge slagers.
2018: Wessel Starink en Kevin van der Veen behaalde beiden een tweede plaats op een van de wedstrijdonderdelen.
2017: Nederlands team, Dennis de Geijter en Wiebe Merkus, behaalde derde plaats in het landenklassement. Wiebe Merkus werd bovendien derde in het individuele klassement.
2016: Nederlands team, Maarten Wolters en Wiebe Mulder, werd tweede en Maarten behaalde zelfs de eerste plaats in het individueel klassement.
2015: Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, behaalde de tweede plaats.
2014: Nederland, team bestaande uit Joey Baan en Nathan Burggraaf, wordt Europees kampioen, voor de vierde keer op rij.

In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), en Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011).

Het Nederlandse team 2019

Het Nederlandse team bestaat dus uit Josja Haagsma en Dylan van Leeuwen. Josja werkt bij Slagerij Biesma in Opeinde. Dylan werkt bij Keurslager Reas in Zoetermeer. Josja volgt de opleiding bedrijfsleider vers (SVO Heerhugowaard) en Dylan volgt de opleiding slager (SVO Rijswijk). Tessa werkt bij Keurslager Marco van der Hout in Poeldijk en volgt de opleiding bedrijfsleider vers (SVO Rijswijk).

Voorbereiding

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot april 2019 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

International Young Butchers’ Competition 2019

Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Frankfurt waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De onderdelen

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
Reageer op dit artikel