nieuws

PvdD stelt Kamervragen over Binnenhofbarbecue

Nieuws 352

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister-president over de jaarlijkse Binnenhofbarbecue op 5 juli, waarvan de PvdD de organisatie toeschrijft aan de vleeslobby. Ook is er een brief naar het Presidium gestuurd.

PvdD stelt Kamervragen over Binnenhofbarbecue
Dit jaar vindt de jaarlijkse Binnenhofbarbecue op 5 juli plaats. Foto: binnenhofbbq.nl

De Binnehhofbarbecue vindt plaats op het terrein van perscentrum Nieuwspoort voor ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers van de vleessector. Al in 2004 maakte toenmalig Kamervoorzitter Weisglas volgens de PvdD afspraken met de vleessector dat er niet langer een verband gelegd mocht worden tussen het parlement en deze lobby-activiteit, en werd de naam Parlementaire Barbecue afgeschaft.

Eigen website binnenhofbbq

Volgens Thieme maakt de sector inmiddels op een eigen website www.binnenhofbbq.nl duidelijk dat er geen enkel ander doel is dan ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers uit de vlees- en dranksector te fêteren en met elkaar in contact te brengen op de laatste vergaderdag van het parlementaire jaar. De sector stelt zelfs dat ‘het evenement is uitgegroeid tot een vast agendapunt op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer’.

Onacceptabel

Marianne Thieme: ‘Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt. Een product dat door het kabinet wordt aangeduid als ‘het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket’ en dat het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg staat, zou niet het uitgangspunt moeten vormen van een dergelijk evenement. Ook in termen van de jongste Greco-afspraken op het gebied van integriteit is het volkomen uit de tijd dat volksvertegenwoordigers en leden van de regering zich laten fêteren door de vlees- en dranksector.’

Lees ook over Van Tilburg die spareribs dit jaar levert

Lees ook over Van Tilburg die spareribs dit jaar levert

Reageer op dit artikel