nieuws

‘Kweekvlees ligt in 2021 in de schappen’

Nieuws 929

Het Nederlandse Mosa Meat heeft de financiering binnen om het productieproces voor kweekvlees verder te ontwikkelen tegen aanzienlijk lagere kosten. Het bedrijf mikt erop het kweekvlees in 2021 op de markt te brengen.

‘Kweekvlees ligt in 2021 in de schappen’
Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, poseert met de door hem en zijn team van biotechnologen gecreëerde eerste kweekburger ter wereld.

Dat meldt de onderneming in een persbericht. Mosa Meat, opgericht vanuit de Universiteit van Maastricht, werd in 2013 wereldnieuws met de eerste runderhamburger die volledig was gemaakt vanuit koeiencellen. Onder meer Google-oprichter Sergey Brin was een vroege investeerder in het onderzoek. Inmiddels is bij een investeringsronde een bedrag van €7,5 miljoen opgehaald om op te schalen naar grootschaligere productie. Belangrijkste investeerders in het bedrijf zijn het aan het farmaceutische concern Merck verbonden M Ventures en de Zwitserse Bell Food Group. Laatstgenoemde partij is vooral bekend van merken als Bell, Hilcona, Eisberg en Huegli.

Bouw testvoorziening voor productie kweekvlees

Het is nog niet bekend of de kweekvleesproducten ook direct in de supermarkt komen te liggen. In eerste instantie moet in 2021 een premiumproduct op de markt worden gebracht. De komende periode wordt de bouw van een testvoorziening voor productie voorbereid. Volgens de betrokken partijen betreft dit de eerste grote investering in een Europees bedrijf voor kweekvlees en ‘zet Europa op de kaart voor de volgende generatie vleesproductie’.

Topman noemt het ‘een perfecte samenwerking’

Mosa Meat is mede opgericht door Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. De ceo van het bedrijf is Peter Verstrate, die eerder onder meer voor Stegeman werkte. ‘We verheugen ons erop om onze krachten met M Ventures en Bell Food Group te bundelen, zodat we samen aan de toekomst van vleesproductie kunnen werken’, zo wordt hij geciteerd. ‘M Ventures brengt veel ervaring met zich mee in vroege financiering van op wetenschap gebaseerde bedrijven, zoals ons bedrijf. Ze hebben vooral enorm veel waarde toegevoegd tijdens de fondsenwerving, terwijl Bell Food Group sterke downstream-capaciteiten biedt op het gebied van vleesverwerking en -distributie. Wij vinden dit een perfecte samenwerking.’

Reageer op dit artikel